Cardul romanesc in lei - pedepsit cu un comision de 5%

Data publicarii: 16-03-2008 | Finante-Banci

O regula bancara "de aur" spune cam asa: cumparaturile cu cardul, fie ca sunt facute din magazine reale sau virtuale, nu sunt comisionate, noteaza Gandul. Regula nu este incalcata, cata vreme shoppingul se face in moneda existenta si in contul detinatorului de card. Bancile isi iau, insa, partea leului, cand romanii au fantezia de a comanda online de la magazine virtuale din "afara". Mai ales atunci cand se utilizeaza carduri atasate unor conturi in lei. De pilda, daca se face o cumparatura dintr-un magazin virtual strain care nu accepta moneda euro (ex.: SUA), se cumpara mai intai euro, iar cu euro se cumpara moneda utilizata de magazinul respectiv (ex.: dolarul american). Desigur, aceste cumparaturi sunt comisionate "la greu" - cu pana la 5% din valoarea tranzactiei!

Tranzactiile online anulate - taxate si ele

O situatie aberanta se consemneaza atunci cand detinatorul cardului decide sa anuleze tranzactia in termenul acceptat de vanzator. Banii sunt returnati, dar, de data asta, se urmeaza circuitul invers: se cumpara euro, iar cu euro - lei. Dupa acest circuit pur virtual, omul se trezeste cu un minus substantial in cont.

Pisica moarta se arunca din ograda companiilor procesatoare de carduri in cea a bancilor si inapoi. Din partea Visa Europe ni s-a comunicat ca "nu este o chestiune ce tine de Visa, banca emitenta a cardului este cea care va poate oferi mai multe detalii referitoare la tranzactii si cum se desfasoara procesul de anulare a lor".

In replica, ING Romania, banca ce nu comisioneaza cumparaturile cu cardul din strainatate, sustine ca "Toate tranzactiile efectuate cu un card se supun regulilor internationale pentru operatiunile cu carduri impuse de catre organizatiile VISA/MasterCard. Efectuarea unei tranzactii intr-o valuta diferita de valuta contului de card presupune expunerea la riscul valutar care poate afecta contul in ambele sensuri, atat negativ, cat si pozitiv. Evitarea acestei situatii este posibila prin utilizarea unui card atasat de un cont intr-o valuta internationala de decontare.

Nu exista "comision de schimb valutar" pentru operatiunile efectuate cu cardul in alta valuta decat valuta contului de card, ca urmare a faptului ca acesta nu reprezinta un comision perceput de banca". Conform ING, in cazul anularii tranzactiilor online, diferenta de curs valutar apare doar daca se produce decontarea tranzactiei. Daca anularea se face inainte de decontare, suma tranzactiei redevine disponibila integral in contul de card.

La mijlocul lunii decembrie 2007, Comisia Europeana a somat MasterCard sa micsoreze comisioanele interbancare impuse pentru acceptarea de catre comercianti a platilor cu carduri. Visa a beneficiat de o dispensa de cinci ani din partea Comisiei Europene in ceea ce priveste comisioanele de interschimb. Dispensa a expirat la finele anului trecut si se asteapta ca Visa sa aiba aceeasi soarta cu a MasterCard.

Anul acesta a intrat in functiune proiectul zonei unice de plati in euro - SEPA. Scopul SEPA e de a oferi europenilor posibilitatea de a plati cu cardul cu aceleasi comisioane, oriune in zona Euro. Romania nu va adera la zona euro mai devreme de anul 2012.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: