Contractul din Legea inchirierii locuintelor, fara valoare pentru proprietari
Data publicarii: 15-03-2008 | ImobiliareProiectul de lege privind inchirierea locuintelor, postat pe site-ul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei, risca sa compromita definitiv un domeniu foarte bine reglementat pana in prezent, noteaza Gardianul. Astfel, actul normativ aflat in dezbatere publica introduce un model de contract cu prevederi stricte impuse proprietarilor care vor sa-si inchirieze locuintele. Dincolo de acest aspect, contractul din proiectul de lege nu va avea nici o valoare. Si asta pentru ca nicaieri nu se precizeaza ca semnatarii contractului au obligatia sa-l autentifice la notariat.
Un astfel de document, inregistrat doar la administratiile financiare pentru retinerea impozitelor, nu are titlu executoriu si nu prezinta nici un fel de garantii pentru proprietari. In cazul incalcarilor obligatiilor contractuale, proprietarul va fi nevoit sa se adreseze instantei, lucru care ar fi putut fi evitat in cazul autentificarii. "In masura in care contractul de inchiriere este incheiat in fata notarului, acesta are titlu executoriu, in baza Legii nr.36/1995, a notarului public.
Aceasta procedura nu este obligatorie, dar confera protectie ambelor parti. In unele zone, administratiile financiare i-au obligat pe proprietari sa incheie contractele la notariate. Este o practica locala care urmareste evitarea riscurilor. In cazul in care legea nu prevede autentificarea notariala, actul poate fi investit cu un titlu executoriu la judecatorie. In prezent, lucrurile sunt destul de clare, fiind guvernate de procedurile Codului Civil, care functioneaza de 200 de ani.
De obicei, supralegiferarea incarca si ingreuneaza procedurile, cu exceptia cazurilor in care legea doar clarifica anumite aspecte. Cred ca se doreste o reglementare mult prea rigida, iar asa ceva nu se poate face. Orice om cu mintea limpede isi da seama ca valoarea chiriei trebuie stabilita doar prin negocierea dintre proprietari si chiriasi in conditiile pietei. Trebuie sa existe o limita pana la care statul poate interveni", a declarat notarul public Constantin Ivan.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile