Rovinietele romanesti sunt mai scumpe decat cele bulgaresti si unguresti
Data publicarii: 14-03-2008 | AutoRomania continua sa perceapa taxe de drumurile nationale, desi in tarile Uniunii Europene nu s-au aplicat niciodata, noteaza Gardianul. Directorul Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNDANR) Ecaterina Munteanu spune ca directiva Europeana 62/1999 ne permite sa aplicam tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere. "Conform Uniunii Europene, in cazul in care ai o retea de autostrazi bine definita, se percepe un tarif de utilizare a infrastructurii rutiere pentru toate tronsoanele de autostrada. In cazul in care nu ai aceasta retea de autostrazi, tariful de utilizare a infrastructurii se poate institui pe drumul cu clasa cea mai ridicata.
In Romania, drumurile nationale si cele europene au cea mai ridicata clasa", a explicat Ecaterina Munteanu. Rovinieta cu valabilitate de 12 luni, pentru camioanele care au o capacitate de peste 12 tone si mai mult de patru axe, costa 1.210 euro. "In Ungaria si Bulgaria cea mai scumpa rovinieta costa aproximativ 800 de euro. Majorarea tarifelor pentru rovinietaa, de la 1 ianuarie, a fost de numai 40%. Conform Directivei 62, majorarea tarifelor pentru rovinieta ar fi trebuit sa fie de 60%. Anul acesta nu mai cresc preturile pentru roviniete", a spus Ecaterina Munteanu.
Directorul comercial al CNADNR a precizat ca rovinieta cu valabilitate 7 zile costa 3 euro, "in timp ce in Ungaria, rovinieta pe patru zile costa 7 euro. "Pana la 1 ianuarie 2008, in Ungaria s-a perceput rovinieta numai pe cei aproximativ 600 de kilometri de autostrada. De la 1 ianuarie, in Ungaria se plateste rovinieta si pe anumite drumuri nationale. In Bulgaria se plateste rovinieta pe toate drumurile nationale si tronsoanele de autostrada", ne-a mai declarat reprezentantul CNADNR.
In prima luna a anului, CNADNR a castigat din vanzarea rovinietelor peste 32 milioane de euro. "In ianuarie s-au vandut aproximativ 730.000 de roviniete. Dintre acestea, peste 400.000 au fost roviniete pentru autoturisme cu valabilitate 12 luni. Soferii cumpara rovinietele cu valabilitate 12 luni pentru ca au pretul de 28 de euro, fata de 7 euro, cele cu valabilitate 30 de zile", a afirmat directorul din cadrul CNADNR. Anul trecut, Compania de Drumuri a castigat din vanzarea rovinietelor 132 milioane de euro.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile