Pretul aurului a depasit pragul psihologic de 1.000 dolari/uncie

Data publicarii: 14-03-2008 | International

Aurul s-a scumpit, joi, pana la un nivel record, peste pragul psihologic de 1.000 dolari/uncie, deoarece investitorii s-au grabit sa cumpere metalul galben, in contextul in care dolarul s-a depreciat, iar pretul petrolului a crescut pana la valori record, consemneaza Reuters.

Pretul aurului a depasit pragul de 1.000 dolari/uncie, iar petrolul s-a scumpit pana la un maxim istoric, peste 110 dolari/baril, ca urmare a plasamentelor facute in marfuri de catre investitori.

Cotatia contractelor la termen (futures) pentru aur, tranzactionate pe piata americana, a urcat pana la 1.000 dolari/uncie, iar cotatia la vedere (spot) a metalului galben a atins un nivel de 997,50 dolari/uncie, in crestere cu minim 2% fata de nivelul de la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri de la New York.

Pretul aurului urcase anterior pana la 992,70 dolari/uncie, dupa care metalul galben s-a tranzactionat la cotatia de 991,60/992,40 dolari/uncie, in crestere comparativ cu nivelul de 981,90/982,70 dolari/uncie inregistrat la inchiderea sedintei de tranzactionare de miercuri de pe piata new-yorkeza.

"In prezent, evolutia cursului dolarului este elementul principal care influenteaza miscarea aurului, dar este surprinzator cat de putin s-a scumpit aurul raportat la cat de mult s-a depreciat dolarul", a comentat un analist de la Standard Bank, Walter De Wet.

Scumpirea aurului a fost limitata de cresterea ofertei de metal galben si de o scadere accentuata a cererii de aur in forma fizica tocmai din cauza nivelului preturilor, a explicat De Wet.

Dolarul s-a depreciat pana la un nou minim istoric fata de euro si unul al ultimilor 12 ani fata de yen, pentru ca investitorii sunt tot mai ingrijorati din cauza situatiei economiei americane si a sectorului financiar.  

Deprecierea dolarului a survenit in pofida declaratiilor de miercuri ale presedintelui Statelor Unite, George W. Bush, care a spus ca ar vrea sa asiste la o apreciere a dolarului si ca este ingrijorat ca deprecierea monedei americane este una dintre cauzele scumpirii energiei in SUA.

Pe de alta parte, insa, jucatorii de pe piete se asteapta ca sistemul american de banci centrale, Federal Reserve, sa coboare din nou dobanda de politica monetara la sedinta de saptamana viitoare, iar estimarile exercita si ele presiuni asupra cursului dolarului.

Deprecierea dolarului ieftineste aurul pentru posesorii de alte valute si creste adesea cererea de lingouri. Investitorii considera, totodata, ca metalul galben este un factor de protectie impotriva inflatiei induse de cresterea pretului petrolului.

Pretul petrolului a stagnat la aproape 110 dolari/baril, iar titeiul s-a tranzactionat imediat sub o cotatie record, intrucat deprecierea dolarului a contrabalansat cresterea stocurilor de titei de pe piata americana.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: