Greenpeace solicita Bancii Erste incetarea finantarii reactoarelor nucleare in Slovacia
Data publicarii: 07-03-2008 | MediuActivistii Greenpeace au blocat intrarea principala a Bancii Erste din Viena, construind un zid din BCA. Prin aceasta actiune activistii protesteaza impotriva finantarii a doua reactoare nucleare ce vor fi construite in Slovacia, la Mochovce. Majoritatea austriecilor este impotriva construirii unui reactor nuclear la o distanta asa de mica de Viena si solicita oprirea imediata a finantarii, a declarat Jurrien Westerhof, expert Greenpeace pe probleme de energie.
Banca Erste face parte dintr-un consortiu ce finanteaza proiecte de obtinere a energiei in Slovacia, dintre care construirea celor doua reactoare reprezinta partea cea mai importanta. Aceasta decizie a fost luata acum un an, de catre Guvernul Slovaciei si firma italiana ENEL, ce detine pachetul majoritar de actiuni in cadrul Companiei Slovace de producere a Energiei.
In prezent, la Mochovce sunt in functiune doua reactoare de tipul WWER 440-213, o tehnologie sovietica, ce dateaza din anii 70. Inca doua reactoare de acest tip ar putea fi construite fara a fi prevazute cu anvelope de protectie. Prabusirea unui avion peste un astfel de reactor ar provoca un dezastru de proportii, la numai 150 km de Viena, atentioneaz Westerhof.
Mai mult, atat decizia de a construi reactoarele, cat si avizele tehnice si de siguranta se bazeaa pe o decizie a Guvernului Cehoslovac ce dateaza din anul 1986. Actualul Guvern Slovac si firma ENEL se bazeaza pe aceste decizii, desi acestea nu au la baza o consultare publica sau o evaluare de impact asupra mediului realizat in perioda comunista.
Greenpeace critica aceasta operatiune, Westerhof fiind de parere ca incalcarea legislatiei internationale de protectie a mediului este un argument suficient pentru ca Banca Erste sa renunte la finantarea reactoarelor; nu este legitim ca o corporatie precum Erste Bank sa obtina profit din tehnologie nucleara ce prezinta un grad ridicat de risc.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani