Canalul Dunare-Bucuresti ar putea fi realizat din fonduri europene
Data publicarii: 07-03-2008 | EconomieCanalul Dunare-Bucuresti ar putea fi realizat in cel putin patru ani, iar costurile investitiei se ridica la 450 de milioane de euro, proiect ce poate fi realizat din bani europeni, a declarat directorul general al Companiei Nationale Administratia Canalelor Navigabile Constanta, Ovidiu Cupsa.
El a afirmat joi la Constanta, intr-o conferinta de presa, ca au fost incepute demersurile pentru promovarea unei hotarari de guvern pentru trecerea din administrarea Ministerului Mediului in cea a Ministerul Transporturilor a cursurilor raurilor Arges si Dambovita, pe care se vor realiza lucrarile Canalului Dunare-Bucuresti.
Dupa publicarea actul normativ, in aproximativ trei luni, Administratia Canalelor Navigabile (ACN) va prelua si inventaria activele si va putea trece la realizarea studiilor de fezabilitate. Canalul Dunare-Bucuresti va conecta Capitala la coridorul VII Paneuropean de Transport care va fi introdusa in circuitul capitalelor europene la Dunare. Se va facilita astfel si accesul direct la portul maritim Constanta si la reteaua europeana interioara de cai navigabile.
Porturile caii navigabile sunt situate unul in zona de sud- est a municipiului Bucuresti intre localitatile 1 Decembrie si Darasti de Ilfov, iar al doilea la Oltenita la confluenta raului Arges cu fluviul Dunarea. Seful ACN spune ca prin aceste porturi se vor putea opera 20 milioane de tone marfa pe an ceea ce inseamna aproximativ 30% din capacitatea Canalului Dunare - Marea Neagra. Mai mult, canalul Dunare-Bucuresti va putea fi folosit si ca sursa de irigatii pentru zonele adiacente, dar va avea si rol de aparare impotriva inundatiilor. Debitele de viitura vor fi controlate si pe sectoarele din amonte de pe raul Arges.
Potrivit lui Ovidiu Cupsa, costurile investitiei sunt de aproximativ 450 de milioane de euro, iar executia s-ar intinde pe cel putin patru ani, perioada de amortizare a investitiei fiind de 14 ani. El spune ca avantajul unui astfel de proiect este ca poate fi realizat din fonduri europene si nu cu bani de la stat. Canalul Dunare-Bucuresti este proiectat sa aiba o lungime de 104 kilometri.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile