Warren Buffet a devenit cel mai bogat om al lumii
Data publicarii: 06-03-2008 | InternationalWarren Buffet, legendarul investitor american ce conduce compania Berkshire Hathaway Inc, l-a intrecut pe Bill Gates, fondatorul Microsoft, in clasamentul Forbes al celor mai bogati oameni ai lumii, a anuntat revista, citata de Reuters.
Forbes a estimat averea lui Buffet la 62 miliarde dolari in clasamentul sau anual. Magnatul mexican al sectorului telecomunicatiilor, Carlos Slim Helu, a ocupat pozitia secunda, cu o avere estimata la 60 miliarde dolari, fortandu-l pe Bill Gates sa se multumeasca cu locul al treilea, dupa ce a ocupat prima pozitie a clasamentului in ultimii 13 ani.
Conform Forbes, averea lui Gates se ridica la aproximativ 58 miliarde dolari.
Ascensiunea lui Buffet este notabila mai ales pentru ca vine intr-o perioada marcata de turbulente pe pietele financiare si dupa ce Buffet a anuntat ca a inceput sa isi doneze o parte din avere in scopuri caritabile.
"Chiar daca isi doneaza anual o parte din avere, cotatia titlurilor Berskshire Hathaway, sursa averii lui Buffet, a crescut foarte rapid", a declarat directorului executiv al revistei Forbes, Steve Forbes, subliniind faptul ca in ultimul an, averea magnatului din Omaha a crescut cu 10 miliarde dolari.
Buffet a anuntat in iunie 2006 ca intentioneaza sa doneze 85% din averea proprie, oferind-o fundatiei de binefacere Bill & Melinda Gates Foundation si altor patru organizatii umanitare.
Bill Gates este membru al consiliului de administratie al Berkshire Hathaway si este un bun prieten al lui Warren Buffet, scrie Reuters.
Gates a oferit de asemenea sume considerabile din propria avere catre fundatia sa.
Buffet, denumit adesea Oracolul din Omaha, este apreciat printre investitori pentru preferinta sa de a investi in companii mari cu afaceri usor de inteles, ce controleaza portiuni mari sau chiar au monopol pe piete, care obtin in mod constant profituri mari si beneficiaza de un management competent.
La inceputul anilor 1960, Buffet a inceput sa investeasca in Berkshire, un producator de textile aflat in dificultati financiare, preluand compania in 1965. De atunci, Buffet a transformat-o intr-un holding pentru peste 50 de companii, precum Benjamin Moore (vopsea), Dairy Queen (inghetata), Fruit of the Loom (lenjerie) sau Ginsuknives.
Gates a ocupat primul loc in clasamentul Forbes din 1995, cand l-a depasit pe Yoshiaki Tsutsumi, un magnat imobiliar japonez.
Slim, un fost trader, este cunoscut pentru tactica sa de a cumpara companii in dificultati financiare, pe care le transforma apoi in grupuri de succes. Slim si-a adunat averea prin privatizarea fostei companii mexicane de telefonie Telmex.
America Movil, detinuta tot de Slim Helu, este principala afacere actuala a acestuia, si este si cea mai mare compania de telecomunicatii mobile din America Latina.
Valoarea totala a averilor miliardarilor din topul Forbes se ridica la 4,4 mii de miliarde dolari. Lista miliardarilor a crescut de aproape doua ori in ultimii patru ani, a precizat Forbes.
In clasament exista 469 miliardari americani, iar restul de 656 miliardari din top sunt din afara Statelor Unite ale Americii. Rusia ocupa locul doi in clasamentul tarilor, cu 87 de miliardari in dolari, Moscova fiind acum centrul mondial al acestora, in capitala rusa traind acum mai multi miliardari decat in New York.
Cel mai tanar miliardar este Mark Zuckerberg, in varsta de 23 de ani, fondatorul siteului de socializare Facebook, acesta avand o avere estimata la 1.5 miliarde dolari.
Declinul dolarului, care l-a afectat si pe Buffet, a oferit suport miliardarilor din afara Statelor Unite, mai ale avand in vedere ca Forbes calculeaza toate averilor miliardarilor in dolari.
Lakshmi Mittal, patrol al celui mai mare grup siderurgic din lume, ArcelorMittal, ocupa locul al patrulea, cu 45 miliarde dolari, urmat de Mukesh si Anil Ambani, fiecare cu aproximativ 45 miliarde dolari. Un alt indian din primii zece miliardari ai lumii este KP Singh, cu o avere estimata la 30 miliarde dolari.
India are cei mai multi miliardari din clasamentul primilor zece bogati ai lumii, in numar de patru, daca este luat in considerare si Mittal, care a obtinut insa cetatenia britanica.
Ingvar Kamprad, seful Ikea, ocupa pozitia a sasea, cu o avere de 31 miliarde dolari.
Rusul Oleg Deripaska ocupa pozitia a noua in clasament, cu o avere de 28 miliarde dolari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani