Comisia Europeana, decisa sa sparga zidurile secretului bancar
Data publicarii: 06-03-2008 | Finante-BanciFraudele fiscale, printre care si evaziunea fiscala, sunt din ce in ce mai deranjante pentru Uniunea Europeana, aducand prejudicii multiple bugetelor statelor membre si nu numai.
In aceste conditii, ministrii de finante sunt decisi sa puna piciorul in prag si sa elaboreze o metodologie comuna privind impozitarea castigurilor din depozite bancare. In momentul de fata legislatia in domeniu este destul de lacunara, directiva principala, adoptata in 2005, nefiind aplicata uniform. Practic paradisurile fiscale, cum ar fi Monaco, Cipru, Lichtenstein sau Hong Kong, dar si state in care secretul bancar este foarte strict pazit - Belgia, Elvetia sau Austria, si-au obtinut dreptul sa nu fie supuse directivei in cauza. In aceste conditii, urmarirea banilor devine aproape imposibila, iar fenomene precum evaziunea fiscala sau finantarea terorismului fiind greu de stapanit.
Cum pentru directiva din 2005, care prevede schimbul de informatii intre state, in privinta veniturilor din depozitele bancare obtinute de nerezidenti, s-a negociat aproape un deceniu si jumatate, e greu de spus cand se va ajunge la un punct de vedere comun.
Marimea sumelor ce trec prin bancile din statele mai sus mentionate nu pot fi identificate intrucat sub scutul secretului bancar ele se multumesc sa impoziteze dobanzile obtinute de nerezidenti la depozitele bancare si sa transfere 75% din suma obtinuta in tarile de origine. Mai mult, directiva din 2005 nu face nicio referire la depozitele pe care persoanele fizice le fac, iar dividendele nu intra in categoria produselor de economisire.
La o precedenta sedinta a Parlamentului European s-a facut un pas important pentru o legiferare comuna a unui alt sector financiar: din 2010 sunt eliminate barierele statale pentru cei care vor sa ia un credit.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile