2008 a inceput cu mai putine restante la creditele in euro
Data publicarii: 05-03-2008 | Finante-BanciDesi leul s-a depreciat in decembrie 2007, romanii cu imprumuturi in valuta nu au vrut sa-i prinda noul an cu datorii la banca, noteaza Adevarul. Valoarea restantelor inregistrate de romani la creditele in valuta s-a diminuat la finele anului, in ciuda deprecierii leului. Primele primite de sarbatori si celelalte venituri au determinat populatia sa-si achite pe ultima suta de metri datoriile la banca.
In ultima luna a anului trecut, valoarea restantelor mai mari de 30 de zile inregistrate de persoanele fizice la imprumuturile in euro s-a redus cu 13,34% comparativ cu noiembrie 2007, pana la 81,82 milioane de lei. Pe parcursul lui 2007, luna de luna, restantele la creditele contractate in moneda europeana au inregistrat majorari, doar decembrie inversand acest trend, arata ultimele date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
La prima vedere, aceasta tendinta pare putin surprinzatoare in contextul unei deprecieri semnificative a leului in ultima perioada a lui 2007. Slabirea monedei nationale a fost insa contrabalansata de veniturile obtinute de romani in ultima luna a anului.
"Chiar daca leul s-a depreciat, valoarea restantelor la creditele in valuta nu trebuia neaparat sa creasca. Aceste credite sunt luate, in cea mai mare parte, de persoane cu venituri ridicate si sunt imprumuturi ipotecare sau garantate cu ipoteca.
In plus, in luna decembrie, veniturile populatiei au crescut si, probabil, romanii si-au platit si datoriile la banca", explica Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane (BCR). O reducere au inregistrat in decembrie 2007 si restantele la imprumuturile in dolari. Valoarea acestora a scazut cu 10%, la 1,52 milioane de lei, de la 1,69 milioane de lei, cat era in penultima luna a lui 2007.
Mai putini rau platnici, mai multe datorii
In total, sumele restante au inregistrat, in ultima luna din 2007, o crestere usoara de 0,26%, pana la 573,27 milioane de lei. "E normal ca aceasta valoare sa creasca. Ea urmeaza acelasi trend cu al volumului de credite acordate", a mai spus Anghel. Cea mai mare dinamica, dar si valoare a restantelor, a fost inregistrata la finele lui 2007, pentru imprumuturile in lei.
Pentru creditele in moneda nationala, romanii au inceput acest an cu restante de 489,22 milioane de lei, nivel cu 3% mai ridicat fata de cel inregistrat la sfarsitul lunii noiembrie 2007. Anghel explica faptul ca valoarea restantelor la imprumuturile in lei o va depasi intotdeauna pe cea a creditelor in euro, intrucat acestea sunt, de obicei, credite de nevoi personale si contractate de persoane cu venituri mai mici.
In ceea ce priveste numarul de persoane fizice care au intarziat cu plata ratelor la imprumuturi mai mult de 30 de zile, acesta s-a redus in ultima luna a anului. Desi numarul datornicilor a scazut in decembrie cu aproape 5.000, cel al restantelor s-a majorat cu o mie. Astfel, rezulta ca a crescut si mai mult numarul de credite nerambursate pe cap de restantier.
Bancile vand creditele neperformante ale datornicilor
Pentru a elimina riscul nerambursarii, tot mai multe banci recurg la vanzarea creditelor neperformante catre companiile care activeaza pe segmentul recuperarii de creante.
Astfel, datornicului contactat telefonic de aceste companii i se solicita plata sumei restante in termen de cel mult 15 zile.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani