Titlurile Citigroup s-au iefitinit la minimul ultimilor noua ani
Data publicarii: 05-03-2008 | InternationalActiunile Citigroup s-au deprecia, marti, pana la minimul ultimilor noua ani, dupa ce un investitor proeminent din Orientul Mijlociu a spus ca banca trebuie sa stranga mai mult capital, iar analistii au estimat ca grupul va avea deprecieri ale activelor de inca 15 miliarde dolari, scrie Reuters.
Titlurile Citigroup, care intra in componenta indicelui Dow Jones, s-au depreciat cu 1,75 dolari, adica 7,5%, pana la 21,34 dolari/actiune, in prima parte a sedintei de tranzactionare. Actiunile Citigroup nu s-au mai tranzactionat sub un nivel de 22,47 dolari din noiembrie 1998. Pana la inchiderea sedintei de tranzactionare de luni, titlurile Citigroup inregistrasera o depreciere cu 53% in ultimul an.
Seful agentiei de de investitii Dubai International Capital din Golful Persic, Sameer al-Ansari, a spus, la o conferinta, ca Citigroup ar putea avea nevoie "de mult mai multi bani" de la investitori straini, in contextul deprecierii activelor cu miliarde de dolari, ca urmare a crizei creditelor declansate pe piata ipotecara americana cu grad mare de risc.
Cea mai mare banca americana, cu sediul la New York, si-a micsorat in ianuarie dividendul cu 41%, iar din noiembrie pana in prezent a strans un capital de 30 miliarde dolari de la investitori inclusiv din Abu Dhabi, Kuwait si printul saudit Alwaleed bin Talal.
"Va fi nevoie de mai mult de atat pentru a salva Citigroup", a spus al-Ansari. Dubai International Capital administreaza active de 13 miliarde dolari si are investitii la banca britanica HSBC Holdings Plc si la ICICI Bank Ltd din India.
Un analist de la banca de investitii Merrill Lynch, Guy Moszkowzki, estima cu alta ocazie ca Citigroup va avea pierderi de 1,66 dolari/actiune in primul trimestru, ca urmare a unor noi deprecieri de active, de 15 miliarde dolari, pe fondul problemelor de pe piata ipotecara.
Intre timp, postul de televiziune CNBC a comentat ca banca ar putea fi obligata sa renunte la pana la 10% din forta sa de munca, alcatuita din 375.000 de angajati, dupa ce in ianuarie concediase 4.200 de angajati.
Un fond suveran de investitii detinut de al cincilea exportator de petrol din lume, Abu Dhabi Investment Authority, a cumparat in decembrie 2007 un pachet de 4,9% din actiunile Citigroup. In ianuarie, Kuwait Investment Authority a declarat ca va investi 3 miliarde dolari in Citigroup.
Alwaleed, cel mai mare actionar individual al Citigroup, anterior celui din Abu Dhabi, si-a majorat la randul sau participatia de la Citigroup, asemeni fostului director general al bancii, Sanford "Sandy" Weill.
Citigroup a avut pierderi record de 9,83 miliarde dolari in trimestrul al patrulea, mai ales din cauza deprecierii activelor in contextul crizei creditelor de pe pietele ipotecare americane cu grad mare de risc.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile