Avansul PIB arata ca pesimismul strainilor privind economia Romaniei este exagerat
Data publicarii: 05-03-2008 | EconomieCresterea economica peste asteptarile pietei, de 6% in 2007, dovedeste pesimismul exagerat cu care este privita economia Romaniei din exterior, dar estimarile negative ar putea fi revizuite in crestere daca vom avea un an agricol bun, sustin analistii.
"Cresterea economica peste asteptari din ultimul trimestru al anului trecut este o veste foarte buna pentru Romania si dovedeste ca pesimismul cu care a fost privita in ultimele luni economia romaneasca, inclusiv de catre agentiile de rating sau alte institutii economice internationale, este exagerat. Cred ca Romania poate avea o crestere consistenta, de 5-6% pe an, astfel incat, in urmatorii 5-6 ani, produsul intern brut pe cap de locuitor sa ajunga la media din Europa Centrala si de Est", a declarat economistul sef al Bancii Comerciale Romane (BCR), Lucian Anghel.
Decalajele dintre economia Romania si economia mondiala tind sa se reduca, pe masura ce economia mondiala si-a incetinit puternic cresterea, iar analistii se tem ca o recesiune a economiei Statelor Unite nu va mai putea fi evitata in acest an. In zona euro, cresterea economica s-a temperat pana la 2,3% in trimestrul al patrulea din 2007.
Anghel estimeaza ca economia Romaniei ar putea creste anul acesta cu 6,1%, dar ca, in conditiile unui an agricol "exceptional", avansul PIB poate fi chiar de 6,5%.
Majoritatea estimarilor apartinand institutiilor economice internationale mizeaza pe o incetinire a ritmului de crestere a economiei romanesti spre 5% in acest an. Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a estimat cresterea economica din 2008 intre 5,5% si 6%, "fara a depasi potentialul".
"Un an agricol foarte bun poate insemna si reducerea importurilor de produse agroalimentare. Pe baza efectului de baza pe care probabil ca il vom observa in agricultura anul acesta, este posibil ca multi analisti sa-si revizuiasca in crestere estimarile pentru PIB", a precizat Anghel. El apreciaza ca avansul peste asteaptari al PIB-ului din ultimul trimestru, de 6,6%, ar fi putut fi alimentat de incasarile peste asteptari din impozitele nete pe produs si de vanzarile puternice din segmentul de retail.
Pe de alta parte, unii analisti continua sa creada ca avansul economic se va tempera in acest an, in ciuda cresterii peste asteptari de anul trecut a PIB-ului. "Este in primul rand vorba despre contextul international, care va influenta negativ cresterea economiei romanesti. Cred ca, in functie de evolutia agriculturii si a cursului de schimb, avansul PIB va fi intre 4,8 si 5,2%", a declarat presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat. El spune ca la cresterea din ultimul trimestru al anului 2007 ar fi putut contribui peste asteptari taxele si evolutia exporturilor, ajutate de deprecierea leului.
"Industria si constructiile si-au incetinit cresterea in ultimul trimestru. Probabil ca sporirea produsului intern brut peste asteptari a fost influentata de agricultura si de incasarile la buget", a spus economistul sef al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru. El a adaugat ca datele pozitive despre cresterea PIB vor contribui la revigorarea increderii pietei, in conditiile in care si deficitul de cont curent si cel bugetar se diminueaza, ca pondere in PIB, la 13,9%, respectiv 2,3%.
Datele noi despre PIB au modificat estimarile principalilor indicatori macroeconomici
Produsul intern brut (PIB), estimat pentru anul 2007, a fost de 404,7 miliarde lei (121,27 miliarde euro, calculat la cursul mediu de 3,3373 lei/euro din 2007), in crestere cu 6% fata de cel din 2006, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS), la limita superioara a estimarilor analistilor.
Institutul National de Statistica va publicat, pe 12 martie 2008, structura detaliata a PIB-ului pe anul trecut.
Potrivit datelor BNR, deficitul de cont curent a avansat anul trecut cu 66,1% fata de nivelul din 2006 pana la 16,87 miliarde euro, echivalentul a 13,9% din PIB.
Deficitul bugetar pe 2007 s-a dovedit a fi de doar 2,33% din PIB, in conditiile in care a insumat 9,43 miliarde lei (2,8 miliarde euro), sub estimarile Ministrului Economiei si Finantelor, de 2,4% din PIB, potrivit standardelor romanesti de calcul, respectiv la 2,7% conform standardului european ESA95.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, recent, ca vrea sa aduca deficitul bugetar spre 2% din PIB in acest an si a precizat ca va inainta premierului un plan de reducere a cheltuielilor bugetare cu 1,1 miliarde euro in 2008.
Produsul intern brut raportat la numarul de locuitori ai Romaniei a crescut la 5.620 euro in 2007 de la 4.529 euro in 2006.
Inflatia a atins 6,57% la finalul anului trecut, in conditiile in care nivelul mediu din 2007 a fost de 4,84%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani