CE este pregatita sa grabeasca revizuirea legii privind impozitarea economiilor

Data publicarii: 04-03-2008 | International

Comisia Europeana (CE) a anuntat, luni, ca este gata sa reexamineze mai repede decat era prevazut o lege din 2005 cu privire la impozitarea economiilor, considerata in prezent incompleta in contextul recentului scandal de evaziune fiscala din Liechtenstein, scrie AFP.

"Comisia este gata sa revizuiasca directiva referitoare la impozitarea economiilor", a declarat un purtator de cuvant al CE care se ocupa de fiscalitate, Maria Assimakopoulou. "Ne angajam sa pregatim un raport pana in octombrie sau noiembrie. Daca in timpul discutiilor consiliului ministrilor de finante ai statelor membre ale UE de marti reprezentantii acestora vor cere accelerarea procesului, suntem gata sa o facem", a mai spus Assimakopoulou.

In lupta cu evaziunea fiscala, tarile membre ale UE dispun in prezent de o directiva cu privire la impozitarea veniturilor din economii, insa aceasta s-a dovedit limitata in privinta aplicarii si ar putea fi revizuita, mai ales sub presiunile exercitate de Germania.

Textul prevede un schimb de informatii intre state cu privire la veniturile din economii ale persoanelor nerezidente. Cu toate acestea, tarile membre ale UE care practica secretul bancar, cum ar fi Belgia, Luxemburg sau Austria, la fel ca si paradisurile fiscale din afara UE, cum ar fi Elvetia, San Marino, Monaco, Andora sau Liechtenstein, precum si teritoriile dependente si asociate au obtinut dreptul de a nu participa la schimbul de informatii.

Aceste tari se multumesc sa impoziteze doar dobanzile obtinute de client pentru economiile care sunt plasate in institutii de pe teritoriul lor. Sistemul are insa lipsuri, deoarece sumele in discutie nu pot fi controlate, deoarece nu includ si dividendele din actiuni, ci doar plasamentele persoanelor fizice, nu si pe cele ale fundatiilor sau companiilor.

Germania spera sa poata profita de reuniunea de marti a ministrilor de finante ai statelor din UE pentru a majora presiunile asupra Liechtensteinului, astfel incat principatul sa fie mai cooperant in lupta impotriva evaziunii fiscale si pentru a discuta modalitatile de imbunatatire a directivei din 2005.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: