Criza creditelor se indreapta catre o noua etapa
Data publicarii: 04-03-2008 | Finante-BanciCriza globala a creditelor, cauzata de colapsul pietei creditelor imobiliare cu grad mare de risc, nu da semne ca si-ar schimba cursul si ar putea intra intr-o etapa mult mai periculoasa, a spus vicepresedintele bancii nationale a Elvetiei, Phillip Hildebrand, citat de Reuters.
"Din pacate exista cativa indicatori care arata ca inca nu am reusit sa iesim din aceasta problema", a spus luni Hildebrand, in cadrul unei conferinte care a avut loc la Londra pe tema legislatiei pietei financiare.
Cel mai important dintre indicatorii mentionati a fost continua depreciere a pietei imobiliare a Statelor Unite, unde nu exista "nici un fel de probe in statisticile publicate", care sa arate ca preturile se vor opri din scadere prea curand.
Hildebrand a spus ca exista "semne clare" ale extinderii efectelor si pe alte piete financiare, cum ar fi cea a proprietatilor comerciale, sau asupra previziunile referitoare la cresterile economice ale altor state.
Bancile centrale din lume, inclusiv cea a Elvetiei, au luat masuri in ultimele luni pentru a ajuta pietele financiare sa asigure lichiditatea sau finantarea pe termen scurt necesare. Dar impactul initial al acestor masuri s-a dovedit a fi usor inutil.
In contextul accentuarii inaspririi conditiilor de pe pietele monetare interbancare - in care dobanzile interbancare de pe piata londoneza (Libor) la fondurile euro si lire sterline au crescut in repetate randuri - Hildebrand a avertizat asupra crizei creditelor care ar putea intra intr-o noua si ingrijoratoare etapa.
"Criza actuala a creditelor intra acum in faza mecanismelor de feedback sustinute prin forte proprii, care actioneaza intre pietele financiare si economia reala, care constituie un risc evident", a spus Hildebrand.
In aceste conditii, situatia se va inrautati inainte de a se imbunatati, a adaugat vicepresedintele.
"Dupa cum obesrvati, nu exista nici un motiv pentru care ar trebui sa fim optimisti", a spus Hildebrand.
Cele mai importante aspecte pozitive in mijlocul acestei situatii sumbre au fost datele macroeconomice solide din Europa si din tot mai multe pietele emergente, pe masura ce isi fac aparitia in ultima vreme semne ale revenirii pe pietele activelor securizate.
In privinta bancilor, Hildebrand a spus ca acestea ar trebui sa isi sporeasca transparenta, iar cei responsabili de politica interna sa continue sa lucreze impreuna la o platforma globala pentru imbunatatirea sistemului de supraveghere si eficienta sistemului legislativ.
Hildebrand a fost de acord ca legislatia nu va reusi niciodata sa elimine in totalitate riscurile aparitiei unor noi crize si a avertizat asupra reglementarilor excesive.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani