Analistii estimeaza cresterea economica din 2007 sub prognoza Guvernului

Data publicarii: 03-03-2008 | Economie

Economia Romaniei si-a temperat anul trecut ritmul de crestere la 5,4 - 6%, de la 7,7% in 2006, afectata de seceta din vara, care a redus productia agricola si de turbulentele de pe pietele internationale, ce au temperat avansul economic la nivel mondial, sustin analistii.

Ultima estimare publicata in toamna de Comisia Nationala de Prognoza, pe care se bazeaza proiectiile guvernamentale, indica o crestere economica de 6,1% pentru anul trecut. Volatilitatea din agricultură şi a încasărilor din taxe scade, însă, precizia estimărilor.

 "Având în vedere volatilitatea ridicată a producţiei agricole şi a taxelor nete pe produs, orice prognoză poate fi destul de îndepărtată de datele efective", a declarat economistul şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, pentru NewsIn.

El avertizează că "avansul PIB-ului pe întreg anul 2007 are mari şanse să fie sub creşterea înregistrată în primele nouă luni ale anului, deoarece, în ultimul trimestru, industria, construcţiile şi vânzările din retail au scăzut faţă de trimestrul precedent".

Dumitru estimează creşterea economică în trimestrul al patrulea la 5,1% şi apreciază că economia românească a crescut, în 2007, cu aproximativ 5,5%.

Economistul şef al BRD SocGen, Florian Libocor, a declarat pentru NewsIn că şi-a modificat în sens pozitiv estimările privind creşterea produsului intern brut aferent anului 2007, de la 4,9% - cât estimase în octombrie în raportul asupra economiei României - la 5,4%, "graţie faptului că rezultatele din agricultură şi din servicii au fost peste aşteptări" în ultimele luni din an.

Efectele secetei asupra economiei româneşti sunt limitate şi de ponderea relativ scăzută a agriculturii în PIB, mai spun analiştii.
"Seceta din vară a avut un impact negativ asupra agriculturii, dar acesta este limitat la ponderea relativ redusă, de aproximativ 7% din PIB a acestui segment", a declarat preşedintele Chartered Financial Analyst (CFA) România, Dragoş Cabat, pentru NewsIn.

"Principalul element negativ rămâne agricultura, dar o evoluţie slabă pe acest segment este tipică ultimului trimestru din an. Altfel, construcţiile au continuat să crească şi în ultimele luni din an, iar încasările din taxe şi impozite au fost mai mari în decembrie faţă de luna precedentă", a explicat economistul şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, care estimează creşterea economică pe anul trecut între 5,6 şi 6%.

Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist al ING Bank România, estimează o creştere a economiei româneşti în ultimul trimestru de 6,2%, peste cea din primele nouă luni ale anului trecut, impulsionată de situaţia pozitivă de pe partea de încasări din taxe şi impozite.

El a adăugat că turbulenţele din pieţele internaţionale ar fi putut avea şi un efect pozitiv asupra creşterii economice, deoarece au determinat deprecierea leului, ceea ce ar fi putut duce la "o îmbunătăţire a exportului net în ultimul trimestru".

Pentru anul 2008, analiştii au opinii diferite referitoare la creşterea economiei româneşti, în sensul că prognozele pesimiste indică un avans al PIB de 4,8%, în timp ce estimările optimiste indică un ritm de creştere de până la 6,1%.

"Pentru anul acesta, cred că vom avea o creştere economică de 4,8-5,2%. Valoarea superioară ar putea fi atinsă  dacă economia UE nu va afişa o reducere a creşterii pe 2007, ci abia în 2008", a apreciat Cabat.

"în schimb, dacă vom avea o apreciere electorală a leului şi un an agricol slab, ne putem aştepta la o creştere economică de 4,8%", a mai spus preşedintele CFA.

"în 2008, construcţiile vor continua să crescă, poate nu cu peste 30%, ca în 2007. Multe proiecte vor fi finalizate în 2008 şi incluse în PIB-ul pe acest an", a explicat Lucian Anghel, care estimează creşterea economică a României la 6,1% în acest an, "în ciuda unei încetiniri - spre 2% - a avansului economic în zona euro".

Guvernatorul Băncii Naţionale a României a estimat creşterea economică în acest an între 5,5 şi 6%, "fără a depăşi potenţialul".

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: