Finantele vor sa defineasca parafiscalitatea ca sa o poata elimina
Data publicarii: 29-02-2008 | Finante-BanciMinisterul Economiei şi Finanţelor urmează să facă în perioada următoare o definire clară a taxelor parafiscale pe care o va prezenta sindicatelor şi patronatelor, iar după aceea va apela la o reajustare a acestora, a spus joi ministrul de resort, Varujan Vosganian.
La ultimul "recensământ" întocmit de Banca Mondială cu privire la parafiscalitate, România figura cu 385 astfel de legi, spus Vosganian şi a precizat că, între timp, Ministerul Economiei şi Finanţelor a reuşit să abroge 107 dintre acestea, reducând astfel la 278 numărul legilor parafiscale.
"Eforturile pe care le facem în prezent este să definim foarte clar ce înseamnă parafiscalitate", a spus Vosganian şi a precizat că printre aceste 278 de "aşa zise" taxe parafiscale, se numără, printre altele, taxele pentru transportul urban cu metroul, biletele pentru accesul la Palatul Brukenthal, bilete pentru accesul la Muzeul Ţăranului Român, taxele privind eliberarea de documente pentru stagiile efectuate în strănătate, taxe privind evaluarea şi acreditarea instituţiilor de învăţămând particular, taxe pentru eliberarea documentelor privind conformarea ca medic şi farmacist, contribuţia pentru înscrierea copiilor la grădiniţă, taxe pentru licenţa nepromovată şi tarife pentru expertizarea diamantelor introduse în ţară.
"Nu ştim cine a făcut aceste documente", a declarat Vosganian şi a precizat că aceasta este o analiză preluată de Banca Mondială de la structuri sindicale şi patronale.
"Vom împărţi aceste taxe pe cei care le-au emis: autorităţi autonome, guvern şi autorităţi profesionale. După aceasta urmează o etapă de anulare, comasare, astfel încât să nu dăm impresia că, în România, parafiscalitatea este un obstacol", a explicat Vosganian.
în opinia ministrului de finanţe, taxa parafiscală este "acea taxă care este percepută de o instituţie a statului ca venit propriu şi care este instituită în urma unui act normativ aprobat de guvern".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani