Care sunt serviciile medicale de care beneficiaza asiguratul
Data publicarii: 28-02-2008 | DiversePersoanele asigurate pot primi mai multe servicii prin unitatile care au contract cu Casele de Asigurari de Sanatate, noteaza Gandul. Acestea sunt prevazute de Legea 95/2006 privind reforma in Sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare. Serviciile medicale sunt cuprinse in pachetul de baza, dar aceste sunt precizate, anual, in contractul-cadru. Anul acesta, noul act normativ ar putea intra in vigoare din luna aprilie. De asemenea, exista si hotararea de guvern privind programele de sanatate. Anul acesta unele dintre programele nationale, cum ar fi cel de diabet, oncologie si transplant, vor fi finantate de la bugetul Ministerului Sanatatii Publice. Periodic se pot modifica si listele de medicamente compensate sau gratuite.
Potrivit site-ului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), asiguratul beneficiaza de servicii de medicina primara, acestea fiind acordate medicului de familie. "Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative, alte servicii medicale conform competentelor medicului de familie, servicii medicale pentru situatii de urgenta si de eliberare de acte medicale. Asiguratul are obligatia sa se inscrie pe lista de pacienti a unui medic de familie". De asemenea, asiguratul beneficiaza de servicii medicale si in ambulatoriile clinice, adica in fostele policlinici. Aceste servicii sunt acordate de medicii specialisti.
Serviciile medicale din spitale se acorda pentru patologia care necesita internare (cazuri acute, cazuri cronice, alte situatii justificate) si serviciile spitalicesti care nu necesita internare, prestate in regim de spitalizare de zi. Internarea in spital se face pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu (in cazurile de urgenta nu este necesar biletul de trimitere) si a documentului care dovedeste calitatea de asigurat a persoanei. Asiguratul are dreptul si la servicii medicale paraclinice, adica analize de laborator si alte investigatii, care sunt prevazute in pachetul de baza. In unele cazuri, este posibil ca la respectivul centru sa vi se perceapa coplata pentru anumite investigatii sau sa vi se spuna ca plafonul a fost epuizat si nu mai puteti efectua analizele decat contra cost sau sa asteptati pana luna urmatoare.
Investigatiile paraclinice pentru gravide se acorda gratuit
Pe site-ul CNAS se precizeaza ca femeile gravide si copiii in varsta de pana la 18 ani, asigurati facultativ, beneficiaza de investigatii paraclinice in ambulatoriu, fara coplata, la recomandarea medicului de familie sau a medicului de specialitate din ambulatoriu. In pachetul de baza sunt prevazute si unele servicii stomatologice. De asemenea, se acorda si medicamente cu sau fara contributie personala.
In pachetul de baza mai sunt cuprinse si dispozitivele medicale (orteze si proteze). Potrivit site-ului CNAS, alte servicii medicale incluse in asigurarea sociala de sanatate sunt: servicii medicale de urgenta si transport sanitar; ingrijiri medicale la domiciliu si servicii medicale de recuperare a sanatatii. Mai sunt prevazute si unele servicii medicale profilactice si servicii medicale curative.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice