Care sunt serviciile medicale de care beneficiaza asiguratul

Data publicarii: 28-02-2008 | Diverse

Persoanele asigurate pot primi mai multe servicii prin unitatile care au contract cu Casele de Asigurari de Sanatate, noteaza Gandul. Acestea sunt prevazute de Legea 95/2006 privind reforma in Sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare. Serviciile medicale sunt cuprinse in pachetul de baza, dar aceste sunt precizate, anual, in contractul-cadru. Anul acesta, noul act normativ ar putea intra in vigoare din luna aprilie. De asemenea, exista si hotararea de guvern privind programele de sanatate. Anul acesta unele dintre programele nationale, cum ar fi cel de diabet, oncologie si transplant, vor fi finantate de la bugetul Ministerului Sanatatii Publice. Periodic se pot modifica si listele de medicamente compensate sau gratuite.

Potrivit site-ului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), asiguratul beneficiaza de servicii de medicina primara, acestea fiind acordate medicului de familie. "Asiguratii beneficiaza de pachetul de baza care cuprinde servicii medicale profilactice si curative, alte servicii medicale conform competentelor medicului de familie, servicii medicale pentru situatii de urgenta si de eliberare de acte medicale. Asiguratul are obligatia sa se inscrie pe lista de pacienti a unui medic de familie". De asemenea, asiguratul beneficiaza de servicii medicale si in ambulatoriile clinice, adica in fostele policlinici. Aceste servicii sunt acordate de medicii specialisti.

Serviciile medicale din spitale se acorda pentru patologia care necesita internare (cazuri acute, cazuri cronice, alte situatii justificate) si serviciile spitalicesti care nu necesita internare, prestate in regim de spitalizare de zi. Internarea in spital se face pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu (in cazurile de urgenta nu este necesar biletul de trimitere) si a documentului care dovedeste calitatea de asigurat a persoanei. Asiguratul are dreptul si la servicii medicale paraclinice, adica analize de laborator si alte investigatii, care sunt prevazute in pachetul de baza. In unele cazuri, este posibil ca la respectivul centru sa vi se perceapa coplata pentru anumite investigatii sau sa vi se spuna ca plafonul a fost epuizat si nu mai puteti efectua analizele decat contra cost sau sa asteptati pana luna urmatoare.

Investigatiile paraclinice pentru gravide se acorda gratuit

Pe site-ul CNAS se precizeaza ca femeile gravide si copiii in varsta de pana la 18 ani, asigurati facultativ, beneficiaza de investigatii paraclinice in ambulatoriu, fara coplata, la recomandarea medicului de familie sau a medicului de specialitate din ambulatoriu. In pachetul de baza sunt prevazute si unele servicii stomatologice. De asemenea, se acorda si medicamente cu sau fara contributie personala.

In pachetul de baza mai sunt cuprinse si dispozitivele medicale (orteze si proteze). Potrivit site-ului CNAS, alte servicii medicale incluse in asigurarea sociala de sanatate sunt: servicii medicale de urgenta si transport sanitar; ingrijiri medicale la domiciliu si servicii medicale de recuperare a sanatatii. Mai sunt prevazute si unele servicii medicale profilactice si servicii medicale curative.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: