Goolag Scan sau spargerea de site-uri pe intelesul tuturor
Data publicarii: 26-02-2008 | IT&CGrupul de hackeri cunoscut drept "The Cult of the Dead Cow" ("Cultul Vacii Moarte", n.trad.) a lansat recent o unealta care ar trebui sa faca arta de a "sparge site-uri" un pic mai pe intelesul celor mai neexperimentati in acest domeniu absolut "respectabil", noteaza Gandul.
Programul, numit simbolic Goolag (dupa renumitul motor de cautare Google, care a fost, de altfel, si punctul de pornire pentru realizarea acestui nou program de scanare), permite hackerilor sa scaneze cu usurinta website-urile pentru a le descoperi diferite vulnerabilitati. Desi "scanarea" website-urilor este un procedeu folosit de mai mult timp de hackeri, noul program da dovada de originalitate prin incorporarea unor functii proprii motorului de cautare Google, ne asigura publicatia "Computerworld", intr-un material pe aceasta tema.
Cine sunt "The Cult of the Dead Cow"
Despre hackerii numiti "The Cult of the Dead Cow" se stie ca s-au facut cunoscuti prin crearea unui alt program care a facut furori la vremea la care a fost creat, "The Black Orifice" ("Orificiul Negru"), lansat acum 10 ani, care putea fi folosit pentru a controla aproape orice fel de PC ce foloseste sistemul de operare Windows, care s-a dovedit in timp a fi cel mai usor de spart.
"The Black Orifice" a fost lansat cu scopul de a trage un semnal de alarma cu privire la usurinta cu care se poate controla, in mod neautorizat, un computer care foloseste Windows.
Programul mai recent lansat, "Goolag Scan", este privit de catre specialisti ca fiind la fel de provocator ca si "The Black Orifice", pentru ca le permite chiar si celor mai nepriceputi dintre utilizatorii de internet sa descopere punctele vulnerabile sau informatiile sensibile atat de pe website-uri specifice, cat si de pe domenii vaste ale webului.
Scopul - ajutarea administratorilor
Hackerii spera ca prin aceasta noua experienta socanta pe care le-o ofera atat specialistilor, cat si oamenilor cu cunostinte medii in domeniul internetului sa ii impulsioneze pe administratorii de site-uri sa foloseasca primii programul, inainte ca "cybercriminalii" sa o faca, sa descopere astfel bresele de securitate si sa le repare.
Problema cu acest program, ca si cu "The Black Orifice", este ca poate fi folosit atat de specialisti in securitatea internetului, cat si de hackeri in toata regula ("The Cult of the Dead Cow" sunt recunoscuti pentru solidaritatea de care dau dovada).
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani