Isarescu: Politicile fiscale si salariale raman medicamentul pentru deficitul de cont curent
Data publicarii: 26-02-2008 | Finante-BanciPrincipala vulnerabilitate a Romaniei ramane deficitul de cont curent, care poate fi tratat mai ales prin controlarea cererii agregate prin politici fiscale si salariale mai chibzuite si mai putin prin deprecierea monedei nationale, care ar fi "o arma cu mai multe taisuri", a spus marti Isarescu.
"Medicamentul cel mai bun pentru corectia de cont curent nu e deprecierea cursului, noi am facut-o mai degraba ca sa aducem nivelul acestuia la un nivel mai sustenabil si ca nivelul de curs sa nu contribuie la adancirea deficitului, nu neaparat ca el sa faca corectia ca atare. La o discutie mai atenta vom vedea ca el este o arma cu multe taisuri si trebuie lucrat cu mare atentie cu acest indicator", a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), citat de NewsIn.
"Cursul de schimb este un adjuvant in corectia deficitului de cont curent care ar trebui redus prin controlul cererii agregate, care ar trebui sa se realitzeze mai mult prin politica fiscala si salariala", a mai spus Isarescu si a explicat ca "mai devreme sau mai tarziu trebuie sa despovaram politica monetara, mai ales de sarcinile legate de deficitul de cont curent".
Isarescu a precizat ca "BNR trebuie lasata sa se bata pentru reducerea inflatiei, iar cererea agregata trebuie sa fie controlata prin politica fiscala".
Referitor la revizuirea deficitului bugetar pe acest an, Isarescu a precizat ca pana si o corectie cu 0,1-0,2 puncte procentuale ar fi semnificativa.
"Nu este momentul unei relaxari fiscale", a avertizat din nou guvernatorul BNR si a mentionat ca "greselile acestea nu se sting intr-o jumatate de an electoral si nici macar in jumatate de ciclu electoral".
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, saptamana trecuta, ca va propune guvernului o reducere a tintei pentru deficitul bugetar din 2008 pana la aproximativ 2% din produsul intern brut (PIB). Romania tinteste un deficit bugetar de 2,7% din PIB in 2008, dar Comisia Europeana a aratat ca, in conformitate cu calculele sale, deficitul Romaniei ar putea depasi plafonul de 3% prevazut prin Tratatul de la Maastricht.
Deficitul bugetar inregistrat in 2007, calculat dupa metodologia romaneasca, este de 2,4% din PIB. Comisia Europeana a avertizat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca deficitul bugetar va ajunge la 3,2% in 2008 si la 3,9% in 2009, dupa metodologia de calcul a UE, in conditiile in care pentru 2007 a estimat deficitul bugetar la 2,9%.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani