Profesional, femeile nu castiga teren in fata barbatilor
Data publicarii: 26-02-2008 | HR/CariereUn studiu realizat cu putin inainte de Ziua Internationala a Femeii, moment de bilant pentru miscarile feministe europene, arata ca inegalitatea dintre sexe ramane o problema. inca de mici, reprezentantele sexului slab sunt indrumate catre domenii care nu le vor aduce salarii consistente. in plus, majoritatea sarcinilor menajere le revin de drept, ca si ingrijirea copiilor.
in cele mai multe tari din Europa se inregistreaza diferente de pana la 20% intre salariile femeilor si ale barbatilor, desi acestea muncesc, in medie, cu cel putin 10-15 ore pe saptamana mai mult decat barbatii.
Cu putin inainte de Ziua Internationala a Femeii, moment de bilant pentru miscarile feministe europene, Institutul National de Statistica si Studii Economice din Franta publica un nou studiu, care arata ca inegalitatea dintre femei si barbati este o problema persistenta.
Diferentele se fac de la orientarea scolara a copiilor pana la orientarea profesionala, predilectia pentru anumite domenii, numarul de ore lucrate, salarii, responsabilitati etc.
Studiul arata ca, desi fetele au rezultate scolare mai bune, ele nu se indreapta, din punct de vedere profesional, catre domenii care le-ar aduce salarii consistente. Astfel, multe domenii de activitate le raman rezervate - educatia, sanatatea, serviciile sociale, unde salariile nu sunt foarte mari. Muncind cot la cot cu barbatii, desi pentru castiguri mai mici, femeile sunt cele care preiau majoritatea sarcinilor menajere si ingrijirea copiilor. 30% din gospodariile din lume sunt ingrijite de femei, iar 80-90% din cele mai sarace familii de pe glob depind de femei.
Din pacate, tot femeile sunt acelea mai afectate de somaj si un numar mult mai mare de femei decat barbati aleg sa lucreze doar jumatate de norma. in toata lumea persista inegalitatile salariale intre femei si barbati, cele mai multe tari din Europa inregistrand diferente de pana la 20% intre salariile femeilor si ale barbatilor.
In plus, femeile muncesc in general cu cel putin 10-15 ore pe saptamana mai mult decat barbatii. Acestea ocupa in mai mica masura pozitii de conducere si se confrunta cu mai multe obstacole si reticenta de-a lungul carierei lor profesionale. Studiul scoate in evidenta faptul ca doar in politica femeile au mai castigat teren in fata barbatilor.
Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani