Profesional, femeile nu castiga teren in fata barbatilor
Data publicarii: 26-02-2008 | HR/CariereUn studiu realizat cu putin inainte de Ziua Internationala a Femeii, moment de bilant pentru miscarile feministe europene, arata ca inegalitatea dintre sexe ramane o problema. inca de mici, reprezentantele sexului slab sunt indrumate catre domenii care nu le vor aduce salarii consistente. in plus, majoritatea sarcinilor menajere le revin de drept, ca si ingrijirea copiilor.
in cele mai multe tari din Europa se inregistreaza diferente de pana la 20% intre salariile femeilor si ale barbatilor, desi acestea muncesc, in medie, cu cel putin 10-15 ore pe saptamana mai mult decat barbatii.
Cu putin inainte de Ziua Internationala a Femeii, moment de bilant pentru miscarile feministe europene, Institutul National de Statistica si Studii Economice din Franta publica un nou studiu, care arata ca inegalitatea dintre femei si barbati este o problema persistenta.
Diferentele se fac de la orientarea scolara a copiilor pana la orientarea profesionala, predilectia pentru anumite domenii, numarul de ore lucrate, salarii, responsabilitati etc.
Studiul arata ca, desi fetele au rezultate scolare mai bune, ele nu se indreapta, din punct de vedere profesional, catre domenii care le-ar aduce salarii consistente. Astfel, multe domenii de activitate le raman rezervate - educatia, sanatatea, serviciile sociale, unde salariile nu sunt foarte mari. Muncind cot la cot cu barbatii, desi pentru castiguri mai mici, femeile sunt cele care preiau majoritatea sarcinilor menajere si ingrijirea copiilor. 30% din gospodariile din lume sunt ingrijite de femei, iar 80-90% din cele mai sarace familii de pe glob depind de femei.
Din pacate, tot femeile sunt acelea mai afectate de somaj si un numar mult mai mare de femei decat barbati aleg sa lucreze doar jumatate de norma. in toata lumea persista inegalitatile salariale intre femei si barbati, cele mai multe tari din Europa inregistrand diferente de pana la 20% intre salariile femeilor si ale barbatilor.
In plus, femeile muncesc in general cu cel putin 10-15 ore pe saptamana mai mult decat barbatii. Acestea ocupa in mai mica masura pozitii de conducere si se confrunta cu mai multe obstacole si reticenta de-a lungul carierei lor profesionale. Studiul scoate in evidenta faptul ca doar in politica femeile au mai castigat teren in fata barbatilor.
Curentul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile