Federal Reserve va atrage atentia Congresului asupra riscurilor de incetinire economica

Data publicarii: 25-02-2008 | International

In contextul in care preturile din piata ipotecara scad intr-un ritm alert, bancile se tem sa acorde credite, pretul petrolului este la nivelul de 100 dolari/baril si inflatia ameninta sa se accentueze, se pune intrebarea cum este indicat sa procedeze guvernatorul bancii centrale, relateaza Reuters, citata de NewsIn.

Guvernatorul bancii centrale americane Federal Reserve (Fed), Ben Bernanke, va incerca miercuri si joi sa explice Congresului cum ar putea banca centrala, care a redus deja dobanda de politica monetara cu 2,25 puncte procentuale de la mijlocul lunii septembrie, sa coboare in continuare nivelul acesteia pentru a preveni o recesiune, fara a permite ca inflatia sa scape de sub control.

"Pe termen scurt, economia ramane extrem de vulnerabila la alte reduceri, pentru ca increderea investitorilor s-a diminuat si politica agresiva condusa de Federal Rezerve pana in prezent a fost compensata partial de inasprirea conditiilor financiare", au transmis economistii din cadrul Deutsche Bank intr-o nota catre clienti. "Acest lucru inseamna ca Fed va trebui sa continue coborarea dobanzilor, mesaj care urmeaza sa fie transmis de Bernanke".

Pietele financiare estimeaza o probabilitate de 92% ca Federal Reserve sa reduca dobanda de referinta cu jumatate de punct procentual in cadrul urmatoare intruniri, din 18 martie. Declaratiile lui Bernanke pe marginea raportului semi-anual al bancii centrale asupra politicii monetare si al economiei, vor fi analizate indeaproape in cautare de indicii care sa ateste acuratetea estimarilor.

Ingrijorata ca o criza financiara ar afecta grav economia slabita, Fed a coborat dobanda de referinta cu 0,75 puncte procentuale, intr-o masura de urgenta adoptata pe 22 ianuarie, cu numai opt zile inainte de sedinta programata.

Banca centrala americana a coborat din nou nivelul dobanzii cheie, cu 0,5 puncte procentuale, in intrunirea din 29-30 ianuarie, miscare ce a marcat cea mai agresiva relaxare a politicii monetare din istoria moderna a institutiei.

Accentuind ingrijorarile bancii centrale, indicele preturilor de consum, afisat ssaptamana trecuta, a indicat o crestere neta a preturilor cu 4,3% in anul financiar ce s-a incheiat in ianuarie.

In timp ce scumpirea energiei si a alimentelor au marcat o mare parte din aceasta crestere, preturile de baza, care exclud cele doua categorii, au urcat cu 2,5%, in special incepand cu luna martie.

In cadrul previziunilor economice revizuite, publicate saptamana trecuta, Fed a coborat previziunea de crestere economica pentru 2008 cu jumatate de punct procentual, la 1,3-2%, pe fondul prelungirii crizei ipotecare si a tensionarii pietei creditelor.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: