Inca un mobil in Romania

Data publicarii: 23-02-2008 | Afaceri

Operatorii de telefonie mobila Orange, Vodafone, Cosmote, Telemobil si RCS&RDS nu vor putea participa la licitatia pentru acordarea licentei nationale de utilizare a frecventelor radio 410-415 MHz si 420-425 MHz, care permit furnizarea de comunicatii mobile in banda larga, se arata intr-un proiect lansat spre consultare publica de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), noteaza EVZ.

Proiectul stipuleaza ca la licitatie nu pot participa operatorii care detin cel putin o licenta nationala de utilizare a frecventelor radio prin care se ofera sau se pot oferi servicii de comunicat ii mobile similare cu cele care pot fi furnizate prin utilizarea noilor benzi de frecvente scoase la licitatie. Astfel, ar putea aparea cel de-al cincilea operator de telefonie mobila din Romania.

Pe aceasta frecventa, el va putea oferi servicii precum acces de mare viteza la internet, servicii de date, de voce sau servicii multimedia. Taxa de licenta este de peste un milion de euro si va fi virata la bugetul de stat. Surse din piata spun ca planul a fost in asa fel conceput incat actualii operatori sa nu poata participa. Scopul este sporirea concurentei pe piata serviciilor de telefonie mobila si folosirea mai eficienta a licentelor deja oferite.

Conditii anticoncurentiale?

Vodafone Romania nu este de acord cu faptul ca nu poate participa la licitat ie oricine doreste. "Conditiile de acordare a noii licente vor afecta libera competitie de pe piata romaneasca, prin limitarea accesului operatorilor mobili la spectrul care face obiectul licitatiei. Avem convingerea ca autoritatile vor reanaliza cadrul legal care sta la baza organizarii licitatiei, astfel incat sa se creeze conditii echitabile pentru toti operatorii", a declarat pentru EVZ Marian Velicu, Senior Director, Regulatory, Legal and Corporate Affairs Vodafone Romania.

"Nu intelegem restrictiile impuse, deoarece spectrul licitat este complementar cu cel detinut in prezent de Orange Romania. Dat fiind faptul ca spectrul este unul valoros, speram ca pretul licitat sa fie comparabil cu cel pentru licentele 3G (35 milioane de dolari), pentru a elimina orice suspiciuni privind favorizarea unuia sau altuia dintre competitori", a declarat Dorin Odiatiu, Head of Wholesale, International & Regulatory Affairs la Orange Romania. Reprezentantii Cosmote nu se arata afectati de decizia ANRCTI.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: