Tinerii cer la angajare un salariu de minim 380 de euro
Data publicarii: Astazi, 21-02-2008 | HR/CarierePretentiile salariale ale celor mai multi tineri angajati au crescut in 2007. Salariul minim cerut la angajare pe un post unde nu se cere experienta a ajuns la 380 euro. Diferenta dintre salariul asteptat si cel real este insa mare pentru toate categoriile de experienta. Tinerii castiga in medie cu 200 de euro mai putin decat si-ar dori.
Salariul ramane si principalul motiv de nemultumire la locul de munca, iar pe locul al 2-lea este lipsa perspectivei de evolutie profesionala. Datele sunt cuprinse intr-un studiu realizat de Daedalus Consulting si Catalyst pe aproape 1.000 de tineri intre 19 si 28 de ani, studenti sau absolventi de invatamant superior.
Studiul releva ca din ce in ce mai multi tineri lucreaza in domeniul pe care l-au studiat in facultate: 61% anul trecut, fata de 51% in 2006. De asemenea, in ochii tinerilor a crescut importanta pentru domeniul in care activeaza a pregatirii teoretice dar si practice din facultate.
Conditiile cele mai importante la angajare, in afara salariului, sunt ca angajatorului sa-i pese de angajati, iar atmosfera de lucru sa fie placuta. Tinerii se asteapta de asemenea ca angajatorul sa ofere posibilitati de perfectionare prin cursuri.
In ceea ce priveste salariul, tinerii din Bucuresti sunt cel mai bine platiti, cu aproape o treime mai mult decat cei din provincie.
Cei cu un an experienta au castigat anul trecut, in medie, 344 de euro si si-ar dori 530. Iar salariatii cu o vechime de trei ani care castiga 485 de euro ar dori un salariu de 664.
Cea mai mare diferenta intre salariul real si asteptari se regaseste in cazul celor care lucreaza de peste 4 ani. In aceasta categorie salariul real este de 590 de euro, dar asteptarile sunt de aproximativ 900 de euro.
Studiul mai arata ca 8 persoane din 10 parasesc locul de munca atunci cand primesc oferte de angajare din partea unei alte companii si 5 din 10 pleaca atunci cand li se ofera un salariu mai mare.
Fata de 2006, tinerii au mai multa incredere in sansele lor de a se realiza profesional in Romania fata de strainatate. De asemenea, a crescut si perceptia ca o pregatire teoretica solida primeaza experientei practice.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului