Aproape doua treimi dintre romani nu pun bani deoparte
Data publicarii: 21-02-2008 | Finante-BanciCirca doua treimi (65%) dintre romani nu au apelat la niciun instrument de economisire, nivel care plaseaza Romania pe ultimul loc din peste 20 de tari in care a fost realizata o cercetare de piata de catre GFK Romania, la comanda Aviva plc, si publicata miercuri de compania de asigurari.
Sondajul releva ca 65% dintre romani nu au achizitionat un produs financiar de economisire, astfel incat Romania se afla pe ultimul loc in cele peste 20 de tari de pe patru continente incluse in cercetare, se arata in comunicat.
Dintre romanii care economisesc, o cincime (19,5%) au ales sa isi pastreze banii intr-un cont curent, iar 9,5% dintre respondenti aloca o parte din salariu pensiilor pe care le platesc prin intermediul angajatorului.
De asemenea, 7,9% dintre cei care economisesc au ales un cont de economii, iar 5,5% au mentionat ca au ales o polita de asigurare cu componenta investitionala.
Pentru actiuni si obligatiuni au optat 4,7% dintre romanii care pun bani deoparte, 1,6% au ales alte instrumente de economisire cu prima unica, 1,5% au un plan individual de pensie si numai 0,8% dintre romanii care pun bani deoparte au plasat economii in fonduri de investitii.
Potrivit aceluaiasi studiu, romanii apeleaza mai intai la prieteni pentru a se imprumuta, dupa care se adreseaza unei institutii de creditare.
GFK Romania a facut aceasta cercetare de piata in peste 20 de tari de pe patru continente, cu scopul principal de a determina atitudinea respondentilor fata de economisirea pe termen lung.
Grupul Aviva, unul din liderii europeni pe piata pensiilor si asigurarilor de viata, detine in Romania companiile Aviva Asigurari de Viata SA si Aviva Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Privat SA.
Grupul administreaza active de 535 miliarde euro, care reprezinta banii celor peste 40 de milioane de clienti din toata lumea. In Romania, Aviva este prezenta in 19 orase si are peste 430.000 de clienti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman