Erste: Investiti in BRD si Banca Transilvania!
Data publicarii: 20-02-2008 | Finante-Banci"Bancile romanesti BRD SocGen si Banca Transilvania (...) sunt cele mai bune alegeri", se arata intr-un raport de cercetare dat publicitatii ieri de Erste Bank, referindu-se la oportunitatile de investire pe piata de capital, noteaza Curierul National.
In urma concluziilor rezultate din evaluarile companiilor concurente, analistii Erste Bank considera ca BRD SocGen (58,32% detinuta de catre Societe Generale) este una dintre cele mai profitabile banci din Europa Centrala si de Est, cu o rentabilitate a capitalului in 2008 de 25,5%. Actualmente, actiunea BRD SocGen este tranzactionata cu un discount de mai mult de 20% in comparatie cu media companiilor concurente, in termeni de P/E in 2008, ceea ce se dovedeste a fi foarte atractiv.
Si Banca Transilvania este apreciata de analistii Erste, iar in viziunea acestora "merita o prima mai substantiala decat actualul nivel de 5%, datorita perspectivelor de dezvoltare puternica". Rata anuala de crestere agregata a Bancii Transilvania intre 2006-2009 este de 22,5%.
Erste Bank recomanda investitia in titlurile Bancii Transilvania si estimeaza o crestere a cotatiei de 19,7%, la 0,85 lei pe unitate, in urmatoarele 12 luni, desi anticipeaza o reducere a profitului net al institutiei de credit cu 5,7% in 2008, reiese dintr-un raport al bancii austriece.
Analistii estimeaza o rata a profitabilitatii de circa 19% la finele anului 2008 si de 17,3% pentru 2009. In raportul privind sistemul bancar din Europa de Sud-Est, analistii Erste Bank prognozeaza ca profitul net al Bancii Transilvania se va diminua in 2008 la 298,5 milioane de lei si va urca anul viitor cu 27,2%, la 379,6 milioane de lei, conform standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).
Erste anticipeaza pentru acest an o majorare a activelor nete ale Bancii Transilvania cu 35%, la 16,8 miliarde lei, iar pana in 2009 se asteapta la un avans de 29%, la 21,7 miliarde lei. Datoriile totale ale bancii vor creste cu 32,8%, la 14,9 miliarde lei in 2008, si vor ajunge la 19,2 miliarde lei in 2009, potrivit sursei citate.
Erste Bank anunta ca BRD - Groupe Societe Generale este una dintre cele mai profitabile banci din Europa Centrala si de Est, cu un nivel al ROE (rentabilitatea capitalului) de peste 40% la finele trimestrului al treilea din 2007 si o estimare de 25,5% pentru 2008.
"Ne astepatam ca BRD sa apese pe pedala de accelaratie si sa se concentreze pe profitabilitate in viitorul apropiat. Actiunile sunt tranzactionate pe piata cu un discount fata de profitul oferit, ceea ce nu este justificat, avand in vedere performantele operationale remarcabile ale bancii", se arata in raport.
"In ciuda acestor investitii substantiale, BRD a reusit sa tina costurile sub control. Cu un raport cost/ venituri de 53% si rata rentabilitatii capitalurilor de 34%, in 2006, BRD este cea mai eficienta si profitabila banca din Romania", se mai precizeaza in raport. "Ne asteptam ca BRD sa creasca cu un ritm peste media pe sistem si sa urce cota de piata la 17% pe termen mediu, cu o pondere de 20% la nivelul creditelor acordate clientilor nebancari", se arata in raport.
BRD si Banca Transilvania sunt printre cei mai lichizi si cei mai importanti emitenti ai Bursei de Valori Bucuresti. Brokerii recomanda investitia in aceste titluri, in primul rand datorita faptului ca sectorul financiar-bancar este solid, dar si pentru ca acesti emitenti sunt buni din punct de vedere fundamental.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice