Veniturile suplimentare oferite angajatilor vor fi impozitate
Data publicarii: 20-02-2008 | Finante-BanciDin aceasta luna, vor fi taxate de stat si sumele acordate cu ocazia sarbatorilor de Paste, prima de Craciun sau cadoul de 1 Iunie pentru copil. Va trebui sa platim impozit si pentru abonamentele de telefon sau pe mijloacele de transport in comun pe care le primim de la serviciu. Decizia a fost luata de Ministerul Muncii si a aparut in Monitorul Oficial.
Ministrul a decis sa extinda numarul veniturilor pentru care atat angajatul, cat si angajatorul sunt nevoiti sa plateasca impozit. Astfel, patronii vor plati 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajatilor, iar acestia vor suporta 9,5%. Toate aceste sume vor ajunge la bugetul asigurarilor sociale.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, sustine ca a decis sa mareasca numarul veniturilor impozitate pe motiv ca bugetul asigurarilor sociale are nevoie de mai multe fonduri in conditiile in care pensiile au fost majorate.
In categoria veniturilor care vor fi impozitate intra sumele acordate cu ocazia iesirii la pensie, premiile anuale oferite sub diferite forme, sumele pentru plata cu ora sau pentru garzile si indemnizatiile clinice acordate cadrelor medicale.
La fel, toate cadourile in bani oferite de angajatori cu ocazia Pastelui, Craciunului sau a altor sarbatori. Vor fi impozitate si cadourile oferite copiilor angajatilor. Nu vor fi scutiti de plata nici cei care primesc indemnizatii ca participa la consilii de administratie sau la sedinte ale unor comisii din institutii publice.
Daca pana acum veniturile in natura pe care angajatorii le ofera salariatilor nu erau impozitate, de acum inainte aproape o treime din valoarea acestora va merge catre contributia la asigurarile sociale.
Toate acestea dovedesc inca o data, asa cum arata un studiu facut public la inceputul lunii, ca desi au printre cele mai mici salarii din Europa, romanii platesc asigurari sociale mari in comparatie cu alti europeni. Chiar si asa, sumele care se strang la bugetul asigurarilor sociale sunt mici insa in comparatie cu veniturile altor tari europene.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice