Pensia publica si cea obligatorie aduc doar 50% din ultimul salariu
Data publicarii: 19-02-2008 | Finante-BanciNumai un angajat din 100 are in prezent o pensie facultativa care ar asigura, la pensionare, un venit egal cu ultimul salariu primit, noteaza Cotidianul.
Pensia publica de stat si cea obligatorie vor reprezenta in viitor peste 50% din ultimul salariu, a declarat Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). "Pensia publica va fi undeva la 35% din salariu, iar cea privata obligatorie, la 20%", mai spune Oancea. Drept urmare, pentru a avea o pensie mai mare de 50% din ultimul salariu, angajatii de astazi sint obligati sa se inscrie la toate cele trei pensii (publica, privat obligatorie, facultativa). In caz contrar, viitorul lor de pensionari va fi la fel de negru precum al parintilor.
Un procent din salariul investit acum va aduce peste 20 de ani trei procente in plus la pensie. Asta este prognoza optimista a fondurilor private de pensii pentru viitor. "In prezent, angajatii dau 2% din salariu la pensia privata obligatorie, urmind ca aceasta contributie sa creasca la 6%. Asta inseamna ca, peste 20-25 de ani, angajatul sa primeasca la pensie de trei ori mai mult decit a contribuit, pentru o perioada de 15 ani", spune Eugen Voicu, presedinte Aviva Fond de Pensii. Deci, daca se va pastra situatia din prezent, rezulta ca, peste 20-25 de ani, o persoana care a contribuit si la pensia privata obligatorie va avea o pensie egala cu 53% din ultimul venit.
Persoanele care doresc sa-si creasca pensia trebuie neaparat sa incheie o pensie facultativa. Asta pentru ca in acest caz angajatul sa poata contribui lunar cu maximum 15% din venitul sau. Si aici, un procent investit acum va aduce trei procente la pensie. Iar cele 15% se pot transforma in peste 45 de procente, deci pensia totala ar putea ajunge la maximum 98% din ultimul venit. Datele statistice releva faptul ca romanii nu investesc insa in pensiile facultative maximumul prevazut de lege, ci undeva in jur de 5% din salariu. In acest caz, pensia va fi undeva la 70% din salariu.
Angajatii care au implinit 35 de ani si s-au inscris la un fond de pensii private (pensie privata obligatorie) vor avea o pensie publica mai mica decit cei care nu s-au inscris. "Este normal ca pensia publica sa fie mai mica pentru angajatii cu virsta de peste 35 de ani care au aderat la un fond de pensii fata de cei care nu s-au inscris, deoarece contributia lor la fondul public de pensii va scadea. Dar, per ansamblu, cei care au aderat la un fond de pensii private vor avea cumulind cele doua pensii (public si privat) un venit mai mare decit cei care nu s-au inscris la un fond privat", crede Mariana Campeanu, presedintele Casei Nationale de Pensii. Asta in varianta optimista, deoarece in cea pesimista lucrurile nu mai stau asa roz.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani