Presedintele AVAS: taxa de prima inmatriculare va fi modificata dupa principii ecologice
Data publicarii: 17-02-2008 | EconomiePresedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca modificarea de catre Guvern a taxei de prima inmatriculare se va face dupa principiul "cine polueaza mult plateste mult, iar cine polueaza putin plateste putin".
Atanasiu a mai spus ca formula modificata a taxei, care se va baza pe principii ecologice, va fi, probabil, pregatita pana la 1 iunie, pentru a intra in vigoare in a doua jumatate a anului.
Teodor Atanasiu s-a aratat de acord cu cresterea cuantumului taxei pentru masinile scumpe.
"Am vazut ca era un mare scandal pentru cresterea taxei la masinile scumpe. Ma bucur ca s-a facut scandal (…) Acum protejam pe cei cu bani, iar daca o masina costa peste 50.000 de euro suntem necajiti ca mai trebuie sa scoata inca 4.000 de euro pe taxa si vrem sa il aducem la o taxa mai mica", a spus presedintele AVAS.
Premierul Tariceanu a declarat, joi, ca Ministerul Mediului a primit sarcina de a modifica noua forma a taxei auto, convenita cu reprezentantii UE, astfel incat sa fie luate in calcul propunerile ONG-urilor din domeniul protectiei mediului, care doresc o taxa corelata cu nivelul emisilor de CO2.
Potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, Ministerul Mediului trebuie sa prezinte propunerile de modificare a taxei intr-o saptamana si jumatate, iar documentul va fi elaborat in colaborare cu Minsterul de Finante.
Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale au venit, joi, cu propunerea ca pentru masinile care polueaza putin, adica sub norma de 130 de grame de CO2/kilometru, stabilita de UE, sa fie acordate "bonificatii" - adica achitarea unei taxe scazute sau chiar eliminarea taxei.
Comisia Europeana a decis, in ianuarie 2007, ca producatorii de autoturisme va trebui sa reduca emisiile de CO2 la 130 grame/kilometru prin tehnologia motorului si la 120 grame/kilometru prin adaosul de biocombustibili.
O alta propunere vizeaza introducerea unui nou criteriu la calcularea taxei - respectiv nivelul emisiilor de oxid de azot, al carui nivel atinge valori ingrijoratoare in Bucuresti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului