Presedintele AVAS: taxa de prima inmatriculare va fi modificata dupa principii ecologice
Data publicarii: 17-02-2008 | EconomiePresedintele AVAS, Teodor Atanasiu, a declarat, duminica, la Alba Iulia, ca modificarea de catre Guvern a taxei de prima inmatriculare se va face dupa principiul "cine polueaza mult plateste mult, iar cine polueaza putin plateste putin".
Atanasiu a mai spus ca formula modificata a taxei, care se va baza pe principii ecologice, va fi, probabil, pregatita pana la 1 iunie, pentru a intra in vigoare in a doua jumatate a anului.
Teodor Atanasiu s-a aratat de acord cu cresterea cuantumului taxei pentru masinile scumpe.
"Am vazut ca era un mare scandal pentru cresterea taxei la masinile scumpe. Ma bucur ca s-a facut scandal (…) Acum protejam pe cei cu bani, iar daca o masina costa peste 50.000 de euro suntem necajiti ca mai trebuie sa scoata inca 4.000 de euro pe taxa si vrem sa il aducem la o taxa mai mica", a spus presedintele AVAS.
Premierul Tariceanu a declarat, joi, ca Ministerul Mediului a primit sarcina de a modifica noua forma a taxei auto, convenita cu reprezentantii UE, astfel incat sa fie luate in calcul propunerile ONG-urilor din domeniul protectiei mediului, care doresc o taxa corelata cu nivelul emisilor de CO2.
Potrivit unor reprezentanti ai Guvernului, Ministerul Mediului trebuie sa prezinte propunerile de modificare a taxei intr-o saptamana si jumatate, iar documentul va fi elaborat in colaborare cu Minsterul de Finante.
Reprezentantii organizatiilor neguvernamentale au venit, joi, cu propunerea ca pentru masinile care polueaza putin, adica sub norma de 130 de grame de CO2/kilometru, stabilita de UE, sa fie acordate "bonificatii" - adica achitarea unei taxe scazute sau chiar eliminarea taxei.
Comisia Europeana a decis, in ianuarie 2007, ca producatorii de autoturisme va trebui sa reduca emisiile de CO2 la 130 grame/kilometru prin tehnologia motorului si la 120 grame/kilometru prin adaosul de biocombustibili.
O alta propunere vizeaza introducerea unui nou criteriu la calcularea taxei - respectiv nivelul emisiilor de oxid de azot, al carui nivel atinge valori ingrijoratoare in Bucuresti.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii