Deficitele din economie scapa de sub control
Data publicarii: 15-02-2008 | EconomieIesirile de capital au depasit intrarile cu 16,8 miliarde de euro, mai mult cu un miliard de euro decat prognoza oficiala, noteaza Adevarul. Anul trecut au crescut in viteza repatrierile de profit ale strainilor si transferurile romanilor in strainatate. Sunt semnale ca economia are, in primul rand, un mare deficit de incredere.
Banca Nationala a informat ieri ca, in 2007, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 16,8 miliarde de euro. Probabil ca si Banca Centrala BNR se sperie de aceasta suma, pentru prima data uitand sa informeze si cat este cresterea fata de anul precedent. Adevarul este ca 2007 a "depasit" cele mai pesimiste prognoze, cu o crestere a deficitului de 66,1%, mult peste cele anterioare (44,8% in 2006, 35,1% in 2005, 43,9% in 2004).
Mai relevanta este comparatia cu performanta economiei, masurata prin PIB. In 2007, deficitul trece de 14% din PIB-ul estimat, de departe cea mai mare proportie de pana acum (10,3% in 2006, 8,7% in 2005). De notat ca potrivit ultimei prognoze oficiale, deficitul de cont curent ar fi trebuit sa fie cu aproape un miliard de euro mai mic.
Deficit mare = devalorizare si inflatie
Statistica este si mai urata cu cat sunt detaliate sursele acestui deficit. Evident, principala cauza ramane deficitul comercial - prapastia dintre importuri si exporturi se adanceste, ajungand la 17,3 miliarde de euro, pentru prima data ajungand la aproape jumatate din exporturi.
Tot pentru prima data apar alte performante negative. Astfel, investitiile straine directe acopera mai putin de jumatate (42%) din deficitul de cont curent (in 2006, gradul de acoperire era 91%). Reducerea capacitatii de finantare a deficitului economiei aprinde un semnal de alarma in randul investitorilor volatili, cei care isi pot retrage rapid banii.
Iar increderea acestora si cum se mai spune, "apetenta la risc" sunt deja la cote de avarie, tinand cont de contextul international. Iesirea sumelor pune presiune pe curs, iar continuarea devalorizarii inseamna in primul rand scumpirea importurilor, deci adancirea inflatiei (in conditiile in care, dupa cum se vede, economia este dependenta de importuri).
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani