Deficitele din economie scapa de sub control
Data publicarii: 15-02-2008 | EconomieIesirile de capital au depasit intrarile cu 16,8 miliarde de euro, mai mult cu un miliard de euro decat prognoza oficiala, noteaza Adevarul. Anul trecut au crescut in viteza repatrierile de profit ale strainilor si transferurile romanilor in strainatate. Sunt semnale ca economia are, in primul rand, un mare deficit de incredere.
Banca Nationala a informat ieri ca, in 2007, contul curent al balantei de plati a inregistrat un deficit de 16,8 miliarde de euro. Probabil ca si Banca Centrala BNR se sperie de aceasta suma, pentru prima data uitand sa informeze si cat este cresterea fata de anul precedent. Adevarul este ca 2007 a "depasit" cele mai pesimiste prognoze, cu o crestere a deficitului de 66,1%, mult peste cele anterioare (44,8% in 2006, 35,1% in 2005, 43,9% in 2004).
Mai relevanta este comparatia cu performanta economiei, masurata prin PIB. In 2007, deficitul trece de 14% din PIB-ul estimat, de departe cea mai mare proportie de pana acum (10,3% in 2006, 8,7% in 2005). De notat ca potrivit ultimei prognoze oficiale, deficitul de cont curent ar fi trebuit sa fie cu aproape un miliard de euro mai mic.
Deficit mare = devalorizare si inflatie
Statistica este si mai urata cu cat sunt detaliate sursele acestui deficit. Evident, principala cauza ramane deficitul comercial - prapastia dintre importuri si exporturi se adanceste, ajungand la 17,3 miliarde de euro, pentru prima data ajungand la aproape jumatate din exporturi.
Tot pentru prima data apar alte performante negative. Astfel, investitiile straine directe acopera mai putin de jumatate (42%) din deficitul de cont curent (in 2006, gradul de acoperire era 91%). Reducerea capacitatii de finantare a deficitului economiei aprinde un semnal de alarma in randul investitorilor volatili, cei care isi pot retrage rapid banii.
Iar increderea acestora si cum se mai spune, "apetenta la risc" sunt deja la cote de avarie, tinand cont de contextul international. Iesirea sumelor pune presiune pe curs, iar continuarea devalorizarii inseamna in primul rand scumpirea importurilor, deci adancirea inflatiei (in conditiile in care, dupa cum se vede, economia este dependenta de importuri).
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii