Paraciosii-spioni din firme
Data publicarii: 15-02-2008 | AfaceriReprezentanti alesi de companii ar trebui sa "parasca" Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor ilegalitatile din firma, noteaza Evenimentul Zilei. O lege din 2002 ii obliga pe cei din conducerea companiei sa desemneze un angajat care sa "parasca" orice tentativa de spalare de bani sau tranzactiile suspecte facute chiar de firma pentru care lucreaza. Reprezentantii Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) au declarat ca au primit deja zeci de decizii prin care firmele isi desemneaza singure spionii, dar "nu si prea multe raportari".
Potrivit legii, firmele care nu respecta aceasta conditie ar putea fi sanctionate cu amenzi pana la 20.000 de lei, insa Oficiul nu a aplicat pana in prezent astfel de amenzi, pe motiv ca prevederea este considerata un abuz.
"Noi am aplicat amenzi pentru toate categoriile inscrise in lege la Articolul 8, in afara de cei de la punctul k), adica exact in afara de aceste companii. Interesul este concentrat pe zone care implica risc", a declarat purtatorul de cuvant al ONPCSB, Nicolae Fuiorea. Acesta sustine ca Oficiul va cere modificarea legii initiate in 2002 de Ministerul Justitiei si ca obligatia firmelor de a-si desemna "spioni" va fi eliminata.
Managerii companiilor contactati de EVZ sustin ca nu si-au desemnat un astfel de om, ba chiar li s-a parut amuzant sa existe cineva in firma care sa anunte anumite tranzactii suspecte. "In primul rand ar trebui sa ma anunte pe mine daca sunt probleme. Din cate stiu nu avem un astfel de om desemnat", a declarat Maria Grappini, directorul general al Pasmatex.
Agent sub acoperire
Obligatiile celui desemnat de companie sunt "de a raporta catre Oficiu operatiunile suspecte de spalare a banilor sau de finantare a activitatii de terorism, de a sesiza indata cand are suspiciuni ca o operatiune ce urmeaza sa fie efectuata are ca scop spalarea banilor".
In plus, "spionul" platit si ales chiar de compania pe care o "fileaza" trebuie sa anunte in maximum 24 de ore o tranzactie suspecta efectuata sau operatiunile efectuate cu sume in numerar, in lei sau in valuta, mai mari de 10.000 de euro. Legea propusa de Ministerul Justitiei si apropata ulterior de parlament il vede pe acest reprezentant al companiei ca un agent sub acoperire.
"Persoanele prevazute la art. 8, care au cunostinta ca o operatiune ce urmeaza sa fie efectuala are ca scop spalarea banilor, pot sa efectueze operatiunea fara informarea prealabila a Oficiului, daca tranzactia se impune a fi efectuata imediat sau daca neefectuarea ei ar zadarnici eforturile de urmarire a beneficiarilor tranzactiei suspecte", se arata in lege. Totusi, responsabilii cu raportarile catre ONPCSB trebuie sa comunice infractiunea in 24 de ore.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani