Unde fugim de summitul NATO?

Data publicarii: 15-02-2008 | Turism

Pentru bucuresteni, summitul NATO de la inceputul lui aprilie poate deveni un veritabil calvar, din cauza restrictiilor de circulatie impuse intr-un oras si asa sufocat de traficul rutier infernal.  Evident, cel mai simplu lucru pe care-l pot face locuitorii Capitalei in aceasta situatie este sa plece cateva zile in vacanta, cu atat mai mult cu cat bugetarii, elevii si studentii au liber in perioada respectiva, noteaza Gandul.

Problema e ca, la inceputul lui aprilie, vremea poate oferi surprize destul de neplacute, iar alegerea unui loc unde sa "mergi la sigur" nu este tocmai usoara: destinatiile ceva mai exotice, cum ar fi de pilda Egiptul, nu se preteaza pentru o vacanta de 3-4 zile, atat din cauza costurilor mari de transport, cat si din cauza faptului ca tour-operatorii ofera doar pachete de minimum o saptamana. Ofertele tip city-break sunt si ele construite pe mini-sejururi tip vineri-duminica, iar summitul incepe de joi, asa ca bucurestenii care vor sa-l evite trebuie sa plece din Capitala cel tarziu miercuri.

Trei zile de concediu, "pasaport" de Egipt

Cea mai comoda solutie este transformarea minivacantei "de summit" in sejur de o saptamana: bugetarii care au trei zile de concediu disponibile vor putea astfel pleca din Bucuresti de sambata 29 martie, pentru a se intoarce abia duminica urmatoare, pe 6 aprilie. Timp in care poti petrece o saptamana la plaja in Egipt sau Tunisia, la temperaturi similare celor intalnite la noi la sfarsitul lui august, fara sa dai faliment. O saptamana la hotel de patru stele, in statiunea egipteana de top Sharm el Sheikh, costa intre 450 si 490 de euro, bani la care se mai adauga taxele de aeroport si de viza, plus bacsisurile, asadar inca 110 de euro. In Tunisia, situatia este similara: la un hotel bun de patru stele din statiuni ca Soussa sau Hammamet, preturile tind tot spre 500 de euro, iar taxele de aeroport si asigurarea medicala obligatorie iti mai scot din buzunar inca 95 de euro.

Schi la 2500 de metri inaltime, in Bulgaria

Situatia este mai complicata pentru angajatii din sectorul privat, care ar trebui sa-si ia cinci zile de concediu pentru a putea pleca in "tarile calde". Daca vremea va fi ceva mai friguroasa, o solutie pot oferi vecinii bulgari, care se lauda cu o statiune de schi construita la  1350 de metri altitudine.

Mai mult decat atat, partiile din Borovets urca pana la 2560 de metri altitudine, fapt care permite mentinerea zapezii pana in aprilie. Cine vrea sa schieze cateva zile , o poate face aici in conditii foarte bune, la preturi de circa 30-40 de euro pe zi, bani in care intra cazarea la hoteluri de patru stele, cu mic dejun inclus.

La mare, cu toata gasca

Nedorind sa transforme summit-ul NATO doar intr-o afacere pentru agentiile specializate in outgoing, tour-operatorii romani vor sa puna mana de la mana cu hotelierii de pe litoral si sa lanseze programe speciale cu care sa-i ademeneasca pe bucuresteni, si in special pe elevi si studenti, sa petreaca o minivacanta la mare. Cum este greu de presupus ca vremea va fi atat de calduroasa incat sa imbie turistii la plaja, argumentele acestei oferte  ar urma sa fie distractia la maxim si preturile foarte mici. Practic, se pune la cale o "repetitie generala" pentru 1 mai, iar presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Dragos Anastasiu, ne-a declarat ca tour-operatorii spera sa duca la mare cam 20.000 de turisti in timpul summitului NATO.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: