Angajati spionati de sefi cu ajutorul computerelor
Data publicarii: 15-02-2008 | IT&CManagerii vor putea urmari orice miscare a subalternilor datorita noului mouse optic dotat cu senzori tactili, noteaza Cotidianul. Stresul, buna dispozitie sau oboseala salariatilor vor fi in curind monitorizate de sisteme computerizate specializate in supravegherea fortei de munca. Create initial in scopuri medicale sau pentru industria jocurilor video, noile aparate de masurare vor putea oferi sefilor, de la distanta, date despre productivitatea si despre starea fizica a subalternilor.
"Chiar si creierul angajatilor va putea fi inregistrat cu ajutorul acestor aparate speciale", anunta, cu un oarecare aer panicard, ziarul german "Die Welt". De altfel, nici sindicalistii nu vad cu ochi buni noile tehnologii care aduc aminte de sistemul de supraveghere Big Brother. Ei cred ca senzorii care le vor putea ghici gindurile si sentimentele vor lasa deschisa poarta pentru intruziuni nepermise in spatiul lor privat.
La inceputul acestui an, compania Meridian Health a prezentat la un tirg de produse electronice din Las Vegas un mouse optic dotat cu senzori de presiune. Noul instrument permite "monitorizarea mai multor parametri medicali, incluzind presiunea singelui, glucoza din singe, colesterolul, date care vor putea ajuta la prevenirea mai multor boli", informeaza Reuters. John Lloyd, directorul companiei medicale, crede ca noua aplicatie va fi de folos nu doar medicilor, dar si persoanelor care doresc sa supravegheze sanatatea rudelor mai in virsta. Pe de alta parte, acelasi sistem ar putea fi exploatat si de manageri pentru "supravegherea continua la locul de munca", apreciaza jurnalistul Peter Frey in ziarul german "Die Welt".
Un alt instrument de urmarire a angajatilor ar putea fi inspirat de industria jocurilor video. Compania americana NeuroSky a creat un prototip care permite controlul jucariilor prin biosemnale emise de creier. Tehnologia novatoare "le permite utilizatorilor sa interactioneze sau sa controleze jocurile doar prin puterea mintii", spune Stanley Yang, directorul NeuroSky, citat de revista americana "Wired". Pe linga aplicatiile sale ludice, aparatul bazat pe detectarea undelor cerebrale va putea monitoriza, de exemplu, activitatea nervoasa a soferilor de cursa lunga, semnalind momentul in care nivelul de epuizare a depasit limita admisa.
Compania Microsoft a patentat de curind o tehnologie dotata cu senzori wireless care masoara metabolismul lucratorilor. Managerii vor avea in acest fel posibilitatea de a urmari performantele angajatilor. Implicarea sau delasarea lor va fi ghicita prin urmarirea batailor inimii, a temperaturii corpului, a expresiilor faciale sau a presiunii singelui, informeaza "The Times". In descrierea inventiei se mai spune ca sistemul de monitorizare poate sa "detecteze automat frustrarea si stresul utilizatorilor, oferind asistenta necesara".
Tehnologia a fost conceputa initial doar pentru pompieri sau astronautii NASA, dar ea incepe sa patrunda si in alte sfere profesionale. Consilierii juridici si sindicalistii se revolta deja la gindul ca aplicatia Microsoft va face cu ochiul managerilor. "Sistemul presupune interventia in fiecare aspect al vietii angajatilor, fapt ce ridica o multime de probleme", atrage atentia juristul Hugh Tomlinson, citat de "The Times". La fel de nemultumit este si Peter Skyte, liderul uniunii sindicatelor europene din IT si comunicatii. El observa ca senzorii wireless cresc considerabil nivelul de indiscretie al monitorizarii si ca intreaga strategie este de fapt depasita, pentru ca se concentreaza pe "ceea ce face angajatul, si nu pe rezultatele sale".
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani