Se lanseaza programele pentru resurse umane si dezvoltarea administratiei

Data publicarii: 15-02-2008 | Diverse

Comisarul european pentru ocupare, afaceri sociale si egalitatea de sanse, Vladimir Spidla, participa, vineri, la lansarea Programelor Operationale Sectoriale pentru resurse umane si pentru capacitate administrativa, finantate din Fondul Social European si care au fost aprobate de CE in noiembrie.

Comisarul pentru afaceri sociale, Vladimir Spidla, a pledat de mai multe ori, inainte de intrarea Romaniei in UE, pentru deschiderea granitelor pentru muncitorii romani si bulgari, dar a specificat, in acelasi timp, ca Romania trebuie sa progreseze pentru eliminarea somajului de lunga durata, a somajului ascuns sau pentru intrgrarea in munca a persoanelor de etnie roma.

Astfel, inainte de 1 ianurie 2007, Spidla a recomandat tarilor UE sa-si deschida pietele de munca pentru romani si bulgari, dar nu a condamnat Marea Britanie si Irlanda, care anuntaresa restrictii pentru muncitorii din cele doua tari, pentru ca tratatele le acordau acest "drept". Spidla considera, la acea data, ca "nu va exista un flux masiv de muncitori romani si bulgari", in masura in care cetatenii acestor tari sunt deja prezenti in numar de sute de mii in tari ca Italia, Grecia si Spania.

In timpul unei vizite la Bucuresti, din 2006, comisarul european atragea atentia Romaniei ca mai trebuie sa faca progrese in ceea ce priveste somajul de lunga durata, somajul ascuns si integrarea in munca a persoanelor de etnie roma. Spidla recunostea atunci ca Romania si-a armonizat legislatia cu cea europeana, dar ca o mare provocare va fi aplicarea ei, iar pentru aceasta este nevoie de fonduri si de persoane competente, atat la nivel central, cat si la nivel regional.

Pentru dezvoltarea resurselor umane si pentru armonizarea educatiei cu piata muncii, Romania va primi, din Fondul Social European (FSE), pana in 2013, aproape 3,5 miliarde de euro, prin Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), program la a carui lansare va participa, vineri, si comisarul Spidla.

Cea mai mare parte a sumei, 39%, va fi folosita pentru promovarea invatarii pe tot parcursul vietii si adaptabilitatea fortei de munca, restul fiind destinat promovarii masurilor active de ocupare si pentru modernizarea sistemelor de formare profesionala. O treime din suma va fi destinata promovarii masurilor active de ocupare pentru populatia inactiva, in special pentru persoanele ocupate in agricultura de subzistenta, someri tineri si someri de lunga durata, ca si pentru insertia pe piata fortei de munca si incluziunea sociala a grupurilor vulnerabile. Peste 20% din bani se vor folosi pentru modernizarea sistemelor de formare profesionala si educatie initiala si continua, inclusiv pentru sustinerea educatiei si a cercetarii.

Cel de-al doilea program operational pe care il va lansa comisarul Spidla vineri la Bucuresti va fi cel pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative, finantat tot din FSE. Potrivit programului, Romania urmeaza sa primeasca, in perioada 2007-2013, fonduri in valoare de peste 208 milioane de euro, bani care vor fi cheltuiti pentru dezvoltarea capacitatii institutionale si eficienta administratiei publice, la nivel national si local.

Comisia Europeana a aprobat, in luna iulie, cinci dintre cele sapte programe operationale, cele finantate din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala si din Fondul de Coeziune: regional, transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica. Programele finantate din Fondul Social European (dezvoltarea resurselor umane si intarirea capacitatii administrative) au fost aprobate la sfarsitul lunii noiembrie.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: