Arbitrul pensiilor obliga administratorii sa raporteze situatia fondului
Data publicarii: 15-02-2008 | Finante-BanciAdministratorii de fonduri de pensii private obligatorii (pilon II) sunt obligati sa informeze contribuabilii despre activul personal si situatia fondului de pensii si sa publice pe propriile pagini de internet date cu privire la rentabilitate, potrivit unei norme aprobate de CSSPP.
Consiliul de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat norma cu privire la obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor private obligatorii, emisa in aplicarea legii pensiilor obligatorii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
Noul act normativ reglementeaza obligatiile de raportare si transmitere de informatii ale administratorilor de fonduri de pensii administrate privat, ale depozitarilor activelor fondurilor de pensii administrate privat, precum si ale agentilor de marketing persoane juridice, care desfasoara activitatea de marketing al fondurilor de pensii administrate privat, denumite entitati raportoare.
Astfel, administratorii au obligatia de a oferi participantilor informatii cu privire la activul personal si la situatia fondului de pensii pe care il gestioneaza. De asemenea, administratorii au obligatia sa publice pe pagina proprie de internet raportarile anuale si semestriale cu privire la valoarea ratei de rentabilitate a fondului de pensii.
De asemenea, administratorii fondurilor vor raporta, lunar, situatia detaliata a investitiilor, iar saptamanal vor comunica valoarea activului total, valoare activului net, valoare unitara a activului net si numarul de unitati de fond, precum si numarul de participanti pentru ultima zi lucratoare a saptamanii incheiate. Entitatile raportoare, dupa caz, vor fi responsabile pentru prejudiciile create prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor lor de raportare si transparenta, se arata in comunicat.
Societatile raportoare mai au obligatia de a transmite raportari contabile al caror continut este intocmit in conformitate cu legislatia aplicabila si cu normele CSSPP, privind reglementarile contabile aplicabile firmelor supravegheate si controlate de catre Comisie.
Administratorii si depozitarii fondurilor de pe pilonul II vor transmite, zilnic, catre arbitrul pensiilor private informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond. Saptamanal, administratorii transmit informatii despre participantii la fondurile de pensii pe care le administreaza. Raportarile contabile anuale si semestriale depuse la CSSPP vor fi insotite de dovada depunerii la Ministerului Economiei si Finantelor, dupa caz, se mai arata in comunicat.
Norma privind obligatiile de raportare si transparenta in sistemul pensiilor administrate privat a fost transmisa spre publicare in Monitorul Oficial si va fi disponibila si pe siteul CSSPP.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului