UE cere desfiintarea comisionului de rambursare anticipata
Data publicarii: 14-02-2008 | Finante-BanciPana in 2010, decizia luata la nivel comunitar va trebui implementata si in tara noastra. Potrivit unei directive europene adoptate la finalul lunii ianuarie, romanii care se hotarasc sa plateasca in avans datoria pe care o au fata de o institutie de credit nu vor mai putea fi penalizati, noteaza Adevarul.
Exceptie fac cei care au luat un credit cu dobanda fixa. Totusi, directiva prevede o scadere drastica a comisioanelor ce vor putea fi aplicate in acest caz.
Uniunea Europeana a decis: comisionul de rambursare anticipata va fi eliminat in cel mult doi ani. Nemultumit de relatia cu banca de la care s-a imprumutat sau care i-a crescut dobanda la creditul pe care il are in desfasurare, orice roman poate sa ramburseze, in avans, banii pe care ii datoreaza acesteia.
Nu insa fara a fi penalizat. Pentru orice credit platit inainte de termen, bancile din tara noastra percep un comision cuprins intre 2-5%. O astfel de practica urmareste sa-i descurajeze pe cei care se gandesc sa apeleze la acest artificiu, obligandu-i sa aduca bancii o suma de bani in plus, drept compensatie pentru pierderea clientului. "Bancile nu sunt puse pe furat.
Comisionul de rambursare anticipata are o logica bine intemeiata, iar institutiile de credit nu sunt interesate ca cineva sa le ramburseze anticipat banii luati cu imprumut", a precizat, pentru "Adevarul", Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
La randul sau, Dragos Cabat, presedintele Chartered Financial Analyst (CFA), este de parere ca directiva Uniunii Europene este o masura populista menita sa ii protejeze pe consumatori. "Concurenta in mediul bancar va fi distorsionata.
In plus, daca romanii se vor grabi sa-si ramburseze creditele in avans, planurile pe termen scurt ale institutiilor de credit vor fi date peste cap. Atunci cand o banca acorda un credit pe o perioada de 25 de ani, stie ca va incasa o anumita suma de bani pe aceasta perioada. In cazul in care clientii ramburseaza inainte de termen, planificarea pe care banca si-a facut-o in privinta veniturilor si a bugetelor sale este anulata. Aceasta este logica pentru care clientii sunt penalizati atunci cand se decid sa ramburseze anticipat", a explicat Cabat.
Termenul-limita expira in doi ani
Potrivit directivei, fiecare stat membru al Uniunii Europene va trebuie sa adopte cadrul normativ, necesar implementarii acesteia, in termen de doi ani de la data publicii documentului in Jurnalul Oficial al UE. Ceea ce inseamna ca, pana la inceputul lui 2010, banca centrala va trebuie sa stabileasca care vor fi mijloacele de implementare a directivei. "Banca Nationala a Romaniei, impreuna cu Asociatia Romana a Bancilor vor face toate diligentele necesare pentru a se conforma cerintelor Uniunii Europene", spune Ghetea.
Doar creditele cu dobanda fixa vor fi penalizate
Desi a eliminat comisionul in cazul imprumuturilor cu dobanda variabila, directiva ofera bancilor posibilitatea de a-i penaliza pe cei care ramburseaza un credit cu dobanda fixa. Analistii sustin ca bancile se vor reorienta destul de repede si ca nu este exclusa introducerea unui alt comision sau majorarea dobanzilor, pentru ca marja de profit a institutiilor de credit sa nu aiba de suferit.
Directiva europeana precizeaza, in mod expres, faptul ca doar creditele cu dobanda fixa vor putea fi penalizate in cazul unei rambursari in avans. Sa nu uitam insa ca, cea mai mare parte a romanilor platesc dobanzi variabile, calculate in functie de evolutiile de pe pietele financiare, interne si internationale.
Ceea ce inseamna ca cei mai multi dintre datornici se vor putea bucura de decizia luata la nivel comunitar. Directiva vine si in sprijinul celor care au luat un credit cu dobanda fixa. Spre deosebire de comisioanele practicate in prezent, peste doi ani, nu vom fi obligati la plata a mai mult de 1% din suma rambursata in avans.
Compensatia poate fi acordata bancii numai atunci cand intre momentul rambursarii si data scadentei exista o perioada mai mare de un an. In cazul in care aceasta perioada nu depaseste 12 luni, comisionul de rambursare anticipata nu va putea depasi 0,5%. Chiar si pragul de 1% este inferior comisioanelor practicate de catre institutiile de credit din tara noastra, in prezent.
Taxa de rambursare justificata in anumite cazuri
Dragos Cabat este de parere ca, in cazul acestor variante de imprumut, aplicarea unui comision de rambursare anticipata este justificata.
"Clientii stiu de la inceput care va fi rata lunara. Si daca au beneficiat de o dobanda preferentiala, in timpul unei campanii promotionale, atunci, din punct de vedere al bancii, penalizarea acestora este cat se poate de justificata", spune Cabat.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman