Cine este cel mai bogat primar din Capitala?
Data publicarii: 14-02-2008 | Politica"Gardianul" va prezinta valoarea in bani, case, terenuri, actiuni si autoturisme a alesilor din Bucuresti. Evaluarea a fost facuta in baza declaratiilor de avere si de interese pe care edilii sectoarelor si primarul general le-au depus pe site-urile institutiilor pe care le conduc. De remarcat este si faptul ca, in incercarea de a aduce la cunostinta opiniei publice a acestor informatii, am fost nevoiti sa batem, saptamani intregi, la usile administratiilor locale pentru a intra in posesia unor date publice care, in mod normal, ar fi trebuit sa apara pe paginile web, cat si la avizierul fiecarei primarii in parte. Mai mult, printre cei care lucreaza in administratia bucuresteana se afla si alesi care au refuzat sa puna la dispozitie aceste informatii de interes public.
Vanghelie, tare-n tablouri, ceasuri si masini
Numaratoarea inversa a topului averilor primarilor bucuresteni incepe de la locul sase, ocupat de Marian Daniel Vanghelie. Primarul sectorului 5 detine, conform propriei declaratii de avere, un apartament pe Bulevardul Dacia din Capitala, doua masini de lux, o colectie de ceasuri in valoare de 50.000 de euro, tablouri estimate la 80.000 de euro si alte active si investitii care nu depasesc 100.000 de euro. Estimarea totala a averii edilului se ridica la aproximativ 600.000 - 800.000 de euro.
Negoita a investit in imobiliare
Urmatorul pe lista este primarul sectorului3, Gheorghe-Liviu Negoita, cu o avere de aproximativ 1.000.000 de euro. Edilul si-a construit in anul 2002 o casa de aproape 400 mp in Balotesti, unde si-a cumparat doua terenuri. A mai investit intr-un teren in Campina si un apartament in Capitala. In privinta veniturilor sale din actiuni in societati comerciale, situatia este putin neclara. Conform declaratiei de interese, Liviu Negoita detine un sfert din actiunile societatii Kora Edil. Nu declara insa care este valoarea actiunilor sau a societatii. Nu putem specula despre ce valoare este vorba dar, probabil, sumele nedeclarate l-ar mai fi urcat in clasament.
Videanu scoate bani din… marmura seaca
Pe locul patru al topului se plaseaza primarul general al Capitalei, Adriean Videanu. Printre altele, edilul detine doua apartamente in zone scumpe ale orasului si are bijuterii, tablouri si o colectie de ceasuri a caror valoare este de 200.000 de euro. Are bani investiti in sase societati: Titan Mar S.A., Secon S.A., Pecon S.A., Equity Invest S.A., Ada Promotion S.A. si Auto Marcus Grup S.A. Dividendele primite de la acestea insumeaza 220.000 de euro. Nu aminteste nimic insa de Marmosim S.A., unde presedinte al consiliului de administratie este Miorita Videanu. Mai trebuie spus ca Videanu are cea mai mare datorie catre un tert. Incepand cu anul 1999 el este dator firmei americane Powergen LTD cu 600.000 de dolari. Termenul scadentei este in 2009. Din calculul hartiei, fara a vorbi de alte profituri, cum sunt cele ale liderului pe piata marmurei, Marmosim, averea primarului general poate fi estimata la "doar" 1.100.000 de euro.
Ontanu si terenurile de langa "Europa"
Locul trei merge catre sectorul 2 si edilul Neculai Ontanu. El detine doua case in Voluntari si un apartament in Bucuresti. Primarul si-a construit una dintre cele doua case in anul 2005, dupa ce si-a cumparat terenul cu un an inainte. Casa are aproape 300 mp, iar terenul peste 1000 mp. Bijuteriile si obiectele de arta sunt estimate la 20.000 de euro. Ontanu s-a imprumutat de la banca cu 77.500 RON in anul 2005 si are de platit pana in 2035. Tot in 2005 a imprumutat 35.000 de euro de la o "persoana fizica", foarte darnica, mai ales avand in vedere ca nu exista o data scadenta de rambursare. Cat priveste alte venituri, din societati comerciale, primarul PSD-ist se declara curat ca lacrima, lasand estimarea propriei averi la o suma cuprinsa intre 1.000.000 si 1.300.000 de euro.
Poteras este un iubitor de masini
A doua treapta a podiumului in privinta averilor edililor bucuresteni se afla in vistieria presedintelui Federatiei Romane de Lupte si primar al sectorului 6, Cristian Poteras. Pe partea de proprietati edilul are numai un apartament de 100 mp in Bucuresti. La capitolul investitii insa, el apare ca investitor la trei societati. Pentru fiecare a declarat valoarea de patrimoniu, de unde reiese si cresterea serioasa a averii. Poteras este asociat unic al SC Deny Rafycar Company si detine jumatate din actiuni la SC All Plan si SC Arhitect Consult. Cel putin ciudat este ca niciuna din societati nu este mentionata in declaratia sa de interese. Altfel din declaratia de avere merita mentionat doar gustul, cel putin interesant, in domeniul auto. Pe langa o Dacie, Poteras detine un Fiat Polski si un Lexus Rx, cumparat in leasing in anul 2004. Fara declararea valorii de patrimoniu a firmelor in care este implicat, primarul sectorului 6 ar fi ocupat ultimul loc al clasamentului. In situatia data, "valoarea" sa este de aproximativ 2.000.000 de euro.
Chiliman si-a retrocedat averea si ii este dator soacrei
Pe primul loc al clasamentului se afla Andrei-Ioan Chiliman, la o distanta mai confortabila decat are CFR-ul in Liga I. Chiar daca cifrele sunt relative, exclusiv din calculul hartiei, averea primarului din sectorul 1 este cu mult mai mare decat toate celelalte adunate. Edilul detine terenuri care insumeaza peste 3.000 mp in Eforie Sud, Snagov, Sinaia si Predeal. In satul Zoresti din Buzau, conform declaratiei de avere, are 14.5 ha de teren arabil, peste 16 ha de vie si 11ha de paduri. Cand vrea sa uite de munca din primarie, Andrei Chiliman poate merge la una din casele de vacanta din Predeal sau, ce pare a fi, un conac de 1000 mp din Zoresti. In Bucuresti detine un apartament de peste 300 mp pe strada Paris, o casa de 850 mp pe strada Armeneasca si alte doua apartamente in zona Parcului Floreasca. Cireasa de pe tort este insa o casa de 1000 mp localizata pe strada Gabroveni, in centrul istoric. Traseul proprietatii asupra acestei case este la fel de interesant. Din declaratie reiese ca imobilul "este in familie din anul 1870", a fost restituit in anul 2005 si a ajuns in proprietatea primarului ca o "donatie de la vara primara a sotiei mele (Alexandra Chiliman-Juvara - n.r.)".
Majoritatea proprietatilor nababului Chiliman sunt mosteniri de familie care au fost nationalizate si pe care edilul le-a recuperat in instanta. Exceptie face o sesime dintr-un teren arabil din Snagov, cumparat in 1991 si cate o treime din casele de la Predeal si Zornesti, care au fost achitate. Doamna Minovici este, tot conform documentelor, o alta persoana care il stimeaza in mod special pe Andrei Chiliman, intrucat i-a donat acestuia un teren intravilan de 440 mp in Sinaia. Chiar daca restul declaratiei de avere paleste in comparatie cu proprietatile imobiliare ale familiei Chiliman, mai putem aminti obiectele de arta si bijuteriile in valoare de aproximativ 100.000 de euro si depozitele bancare de aproximativ 120.000 de euro. Singurele investitii declarate insumeaza 50.000 RON ca avans pentru cumpararea unor dependente in Zornesti si un imprumut catre o "persoana fizica" de 11.000 de euro. Inainte de a trage linie extragem si un fapt oarecum amuzant din declaratia de avere: primarul Chiliman s-a imprumutat in trei randuri de la soacra sa, careia trebuie sa-i inapoieze pana la sfarsitul acestui an 25.000 de euro si 38.000 Ron. Suma finala la care am estimat averea declarata a lui Andrei Chiliman este cuprinsa intre 7.000.000 - 7.500.000 de euro.
Inimaroiu are pamant in ... Romania
Dupa incheierea clasamentului trebuie mentionat ca exista si un pretendent descalificat. Numele sau este Adrian Constantin Inimaroiu si este primarul sectorului 4. Motivul descalificarii este imposibilitatea evaluarii declaratiei sale de avere. Concret, Adrian Inimaroiu declara ca a cumparat in 2001 si 2003 doua terenuri intravilane localizate in... Romania. In plus mai detine un apartament in Capitala, un Oltcit, un Cielo si un cont in banca de 19.154 intr-o valuta nedeclarata. Contactat telefonic, primarul a promis ca ne va lamuri, dar pana in acest moment nu a facut-o. In concluzie Inimaroiu nu poate fi clasat si il putem trece doar la categoria "Asa nu!"
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman