Doctorate de mii de euro pe bani de la Uniunea Europeana

Data publicarii: 14-02-2008 | Educatie

Romanii interesati de studii doctorale si postdoctorale vor putea primi finantare din Fondul Social European, noteaza Cotidianul. Cercetatorii vor primi finantare de la UE pentru a participa la programe de doctorat si postdoctorat, atit in Romania, cit si in centre universitare si de cercetare din UE, prin Programul Operational Sectorial de Dezvoltare a Resurselor Umane (POSDRU) ce va fi implementat de Ministerul Muncii.

Un doctorand va primi un sprijin mediu anual in valoare de 8.500 de euro, in 2008, si 10.000 de euro, pentru fiecare an pina in 2015. In total, aproape 15.000 de romani ar urma sa fie finantati pentru studii doctorale si 2.500 pentru studii postdoctorale, pina in 2015.

Pentru doctoranzi si postdoctoranzi, programul ofera in total aproape 340 de milioane de euro, pina in 2013, din care peste 50 de milioane vor veni de la bugetul de stat, potrivit documentului-cadru de implementare. Finantarea UE se va acorda atit la nivel institutional, pentru imbunatatirea ofertei de doctorat a institutiilor de invatamint si pentru dezvoltarea scolilor doctorale, cit si la nivel individual, prin sprijinirea celor care vor sa urmeze cursuri doctorale sau postdoctorale. Scopul finantarii este "cresterea atractivitatii si motivatiei pentru alegerea unei cariere in cercetare", mai arata documentul.

Insa exista doar o serie de domenii doctorale pentru care se acorda banii europeni. Printre acestea se numara tehnologiile societatii informationale, energie, mediu, sanatate, agricultura, securitatea si siguranta alimentelor, biotehnologii, materiale, produse si procese inovative, spatiu si securitate si cercetari socio-economice si umaniste.

Cei care organizeaza cursurile de doctorat si care acceseaza practic fondurile UE sint Ministerul Educatiei, universitatile, scolile doctorale si institutele sau centrele de cercetare acreditate de minister, care pot depune proiectele pina in 2014. Primii care vor putea depune proiecte pentru contractarea sumelor de la UE sint autoritatile de la Ministerul Educatiei, incepind de miine, potrivit Cristinei Iova, directorul general al Autoritatii de Management pentru Programul Operational Sectorial - Dezvoltarea Resurselor Umane.

Proiectele trebuie sa fie implementate in maximum trei ani, sa se incadreze in limitele financiare, sa puna in practica in Romania si sa fie relevante pentru activitatea finantata. Domeniul adresat doctoranzilor face parte din axa prioritara destinata educatiei si formarii profesionale, prima din cele sapte din programul operational pentru care Autoritatea de Management pune la bataie peste 4,2 miliarde de euro.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: