Aderarea la UE a temperat cresterea profiturilor firmelor romanesti
Data publicarii: 14-02-2008 | AfaceriCresterea profitului net inregistrat de firmele romanesti in primul semestru din 2007 a fost de 26,3%, mai lenta decat in perioada similara a anului anterior, cand avansul a fost de 34,6%, iar ponderea societatilor profitabile in total a continuat sa scada, de la 58 la 56,2%, arata un studiu al CNP.
"Participarea Romaniei la piata unica europeana, prin cerintele de competitivitate si calitate, a afectat intr-o oarecare masura performantele agentilor economici in anul 2007", se arata in studiul dat publicitatii miercuri de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
In prima jumatate din 2007, s-a inregistrat si o crestere a pierderilor fata de perioada corespunzatoare a anului precedent cu 30,3% in termeni nominali, fata de 8,2% in primul semestru din 2006 fata de acelasi interval din 2005. Acest lucru a fost cauzat de avansul cheltuielilor salariale, cu 29,2% in primele sase luni ale anului trecut.
"Aceste amplificari ale cheltuielilor cu salariile la nivelul firmelor pot fi justificate de majorari salariale mai ample pe fondul deficitului cu forta de munca din unele domenii, dar si de cresterea numarului de salariati", se mai arata in studiul CNP.
La nivel macroeconomic, rata de profitabilitate s-a mentinut la aproximativ acelasi nivel in primele sase luni din 2007 fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansand cu doar 0,1 puncte procentuale, pana la 6,4%.
Rata de profitabilitate este calculata prin raportarea diferentei intre profit si pierdere la cifra de afaceri. Potrivit CNP, relaxarea fiscala ar fi contribuit la cresterea eficientei firmelor romanesti, in contextul in care acestea trebuie sa faca fata cerintelor pietei unice europene.
Cea mai mare crestere a ratei de profitabilitate s-a inregistrat, in primele sase luni ale anului trecut, in sectorul de stat, de la 6% la 9,2%, in timp ce in sectorul privat s-a inregistrat un spor de 0,1 puncte procentuale pana la 5,9%, de la 5,8%.
Desi in scadere in primul semestru al anului trecut, rata profitabilitatii in sectorul mixt ramane cea mai ridicata din economia romaneasca (10,6%).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman