Aderarea la UE a temperat cresterea profiturilor firmelor romanesti
Data publicarii: 14-02-2008 | AfaceriCresterea profitului net inregistrat de firmele romanesti in primul semestru din 2007 a fost de 26,3%, mai lenta decat in perioada similara a anului anterior, cand avansul a fost de 34,6%, iar ponderea societatilor profitabile in total a continuat sa scada, de la 58 la 56,2%, arata un studiu al CNP.
"Participarea Romaniei la piata unica europeana, prin cerintele de competitivitate si calitate, a afectat intr-o oarecare masura performantele agentilor economici in anul 2007", se arata in studiul dat publicitatii miercuri de Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
In prima jumatate din 2007, s-a inregistrat si o crestere a pierderilor fata de perioada corespunzatoare a anului precedent cu 30,3% in termeni nominali, fata de 8,2% in primul semestru din 2006 fata de acelasi interval din 2005. Acest lucru a fost cauzat de avansul cheltuielilor salariale, cu 29,2% in primele sase luni ale anului trecut.
"Aceste amplificari ale cheltuielilor cu salariile la nivelul firmelor pot fi justificate de majorari salariale mai ample pe fondul deficitului cu forta de munca din unele domenii, dar si de cresterea numarului de salariati", se mai arata in studiul CNP.
La nivel macroeconomic, rata de profitabilitate s-a mentinut la aproximativ acelasi nivel in primele sase luni din 2007 fata de aceeasi perioada a anului trecut, avansand cu doar 0,1 puncte procentuale, pana la 6,4%.
Rata de profitabilitate este calculata prin raportarea diferentei intre profit si pierdere la cifra de afaceri. Potrivit CNP, relaxarea fiscala ar fi contribuit la cresterea eficientei firmelor romanesti, in contextul in care acestea trebuie sa faca fata cerintelor pietei unice europene.
Cea mai mare crestere a ratei de profitabilitate s-a inregistrat, in primele sase luni ale anului trecut, in sectorul de stat, de la 6% la 9,2%, in timp ce in sectorul privat s-a inregistrat un spor de 0,1 puncte procentuale pana la 5,9%, de la 5,8%.
Desi in scadere in primul semestru al anului trecut, rata profitabilitatii in sectorul mixt ramane cea mai ridicata din economia romaneasca (10,6%).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii