Cand si unde investim la bursa?
Data publicarii: 13-02-2008 | Finante-BanciReteta ideala a castigului garantat din investitiile pe piata de capital nu a fost inca descoperita, desi, de-a lungul timpului, specialistii au incercat sa gaseasca zeci de variante, noteaza Curierul National. Analize tehnice bazate pe istoricul pretului sau analize fundamentale care sa reflecte potentialul companiei s-au demonstrat de multe ori inutile sau lipsite de importanta in situatii de criza si de panica.
Brokerii si analistii din piata de capital romaneasca sustin ca cea mai buna cale pentru o investitie intr-un emitent bun si intr-un moment bun este imbinarea acestor doua metode. Analiza fundamentala (AF) este cea care asigura filtrarea emitentilor si gasirea acelor companii solide, cu potential de profit pe termen mediu si lung sau, din contra, care nu au indicatori buni.
De cealalta parte, analiza tehnica (AT) indica momentul cel mai bun in care investitorul poate intra la cumparare sau in care poate sa isi lichideze pozitiile. "Sunt doua elemente care, impreuna, ajuta foarte mult. Cu analiza fundamentala fac selectia, iar cu cea tehnica aleg momentul. Este gresita punerea in opozitie a acestora sau intrebari de genul in ce procente este folosita una dintre ele intr-o investitie. Ele merg mana in mana, sunt complementare si, impreuna, pot aduce beneficii importante", a explicat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.
"Folosind analiza fundamentala, investitorul gaseste companiile bune, in care sa aiba incredere si isi creeaza criteriile de precautie. Aceasta arata pentru ce o alegi, ce beneficii (profit, dividende) poti avea, sau din contra, poti vedea ce emitenti din portofoliul tau dau randamente proaste. De asemenea, este foarte important sa stii sa alegi momentul cand sa cumperi sau sa vinzi. De multe ori, piata poate fi supracumparata sau supravanduta. Analiza tehnica este de mare ajutor in acest sens, ea da indicii si chiar semnaleaza momentul cand actiunea se apropie de un punct de intoarcere (un canal ascendent sau descendent)", a mai spus brokerul de la IFB Finwest.
AF arata unde, AT arata cand
Deseori, in momentele in care panica guverneaza investitorii, datele fundamentale ale unei companii pot fi lasate la o parte. Astfel, sunt cazuri cand o actiune buna, solida inregistreaza deprecieri importante, desi analiza fundamentala nu ar da astfel de semnale. "In aceste cazuri, functioneaza principiile analizei tehnice, care vine sa traseze un comportament psihologic al unui emitent printr-un grafic. Asta recomand clientilor, sa se uite atent in functie de ambele elemente", a mai explicat Chisu. "In Romania nu se acorda inca foarte mare importanta analizei tehnice. Si aceasta si analiza fundamentala sunt foarte importante, se completeaza reciproc si sunt utile in aspecte diferite. Analiza fundamentala ne da cifre, iar cea tehnica ne ajuta sa vedem momentul cel mai bun. Ideal ar fi folosirea combinata a acestor elemente", crede Paul Brendea, analist la Prime Transaction.
AT nu functioneaza pe emitentii nelichizi
Statisticile neoficiale facute printre brokeri arata ca romanii prefera mai mult analiza fundamentala, dar o parte dintre investitorii pe termen lung se folosesc si de analiza tehnica pentru alegerea momentului. Cauzele ar putea fi atat lipsa unei educatii bursiere solide, necesare pentru aprofundarea elementelor de analiza tehnica, dar si lipsa lichiditatii pe majoritatea emitentilor duce la utilizarea rara a acesteia. Graficele si istoricul pretului, analiza tehnica in general, functioneaza numai pentru emitentii foarte lichizi.
"In general, am observat ca analiza fundamentala este foarte frecvent utilizata in investitiile la bursa. In proportie mai mica, unii aleg analiza tehnica in special pentru indicarea celui mai potrivit moment. Aceste aspecte sunt strans legate si de orizontul investitional pe care il alegi. O analiza fundamentala functioneaza pe termen mediu si lung, desi in ultima perioada am observat ca investitorii de la BVB nu au mai tinut cont de aceasta. Problema cea mai importanta a bursei este absenta investitorilor sofisticati pe termen mediu si lung. Piata este mica si nelichida, mai ales ca lipsesc strainii si nu exista adancime nici pe cresteri, nici pe scaderi. Este nevoie de o dinamica a pietei, de o lichiditate mare, unde ar functiona si principiile analizei tehnice", a declarat Adrian Caramiha.
Analiza fundamentala (AF) reprezinta analiza valorii activelor financiare. Aceasta pleaca de la premisa ca valoarea unui activ este data, in cele din urma, de activitatea economica a emitentului.
Analiza tehnica (AT) este un instrument de previzionare a cursului viitor al pietelor financiare pe baza examinarii miscarilor de pret din trecut, ajutand participantii la piata sa anticipeze ceea ce este probabil sa se schimbe in dinamica pretului.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani