Facturarea electronica, doar cu omologare
Data publicarii: 13-02-2008 | Finante-BanciPotrivit prevederilor art. 26 din Legea nr. 260/2007 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice, sistemele informatice destinate operatiunilor de emitere a facturilor in forma electronica pot fi utilizate numai daca sunt omologate in prealabil de catre Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. De asemenea, potrivit prevederilor art. 30 din acelasi act normativ, ANRCTI are obligatia de a emite reglementari referitoare la normele de performanta si securitate cu privire la sistemele informatice utilizate de persoanele care emit, transmit sau arhiveaza facturi, chitante si bonuri fiscale in forma electronica.
Proiectul de decizie supus astazi consultarii publice stabileste o procedura simpla de omologare, pe baza unei opinii de audit emise de un tert independent, care sa ateste indeplinirea de catre sistemul informatic supus omologarii a celor trei componente de baza ale securitatii informatice: integritatea, confidentialitatea si disponibilitatea datelor din sistem. Omologarea va putea fi refuzata sau retrasa in cazul in care ANRCTI constata, din studiul opiniei de audit sau in urma verificarilor, ca cerintele minime de securitate prevazute in aceasta decizie nu sunt respectate. Omologarea este realizata la cererea furnizorilor de servicii de facturare electronica, procesul de omologare vizand evaluarea modului in care cerintele de securitate prevazute Legea nr. 260/2007 si detaliate prin prezentul proiect de decizie sunt indeplinite de catre sistemul informatic, precum si evaluarea masurilor organizatorice implementate in vederea operarii in bune conditii a acestui sistem. Proiectul de decizie stabileste si conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca auditorii independenti.
De asemenea, proiectul de decizie stabileste cerintele minimale de performanta si securitate cu privire la sistemele informatice utilizate de persoanele care emit, transmit sau arhiveaza facturi, chitante si bonuri fiscale in forma electronica, a caror respectare va fi verificata prin intermediul procesului de omologare. In acest fel se vor crea premisele desfasurarii de catre furnizorii de servicii de facturare electronica a unor procese de inregistrare a operatiunilor comerciale care sa indeplineasca cerintele legale in ceea ce priveste atat emiterea, transmiterea si arhivarea documentelor contabile electronice, cat si conversia facturilor emise initial pe suport de hartie.
Cadrul legal care permite si incurajeaza utilizarea facturilor electronice este constituit din Legea nr. 260/2007 privind inregistrarea operatiunilor comerciale prin mijloace electronice, Legea nr. 135/2007 privind arhivarea documentelor in forma electronica, Codul Fiscal impreuna cu normele sale de aplicare, precum si noul regim de numerotare si emitere a facturilor introdus incepand cu 1 ianuarie 2007. Toate aceste acte normative, alaturi de cele privind semnatura electronica, marca temporala si activitatea notariala electronica, creeaza cadrul legal si de reglementare necesar transferului catre mediul de lucru digital a operatiunilor comerciale si financiar-contabile.
Printre beneficiile utilizarii facturarii electronice se numara scaderea costurilor, cresterea nivelului de securitate si de confidentialitate a documentelor, eficientizarea proceselor prin eliminarea suportului de hartie si a eforturilor pe care le presupune stocarea si transmiterea documentelor pe suport de hartie.
Proiectul de decizie privind procedura de verificare si omologare a sistemelor informatice destinate operatiunilor de emitere a facturilor in forma electronica poate fi consultat pe pagina de Internet a ANRCTI, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pana la data de 13.03.2008, pe adresa sediului central al ANRCTI (B-dul Libertatii nr.14, sector 5, Bucuresti) sau direct la registratura ANRCTI, precum si la oficiile teritoriale din localitatea resedinta de judet cea mai apropiata. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 21 307 54 02 sau prin e-mail pe adresa consultare@anrcti.ro
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani