Ecofin a adoptat amendamente ce simplifica legea impozitarii pe acumularile de capital
Data publicarii: 12-02-2008 | Finante-BanciConsiliul ministrilor de finante ai Uniunii Europene (UE), Ecofin, a adoptat, marti, unele modificari ce simplifica directiva 69/335 cu privire la impozitele indirecte aplicate acumularilor de capital, fapt comentat pozitiv de catre Comisia Europeana (CE), potrivit unui comunicat al CE.
Consiliul ministrilor de finante ai UE, Ecofin, a adoptat o serie de modificari ale directivei 69/335, cu privire la impozitele indirecte aplicate acumularilor de capital, prin care se simplifica legea si se asigura ca restructurarile nu vor fi impozitate.
Impozitul pe capital reprezinta o taxa indirecta impusa unor contributii de capital si operatiuni de restructurare a unor companii, mai arata comunicatul CE, precizand ca doar sapte dintre cele 27 de tari membre ale UE mai folosesc aceasta masura fiscala.
"Ma bucur foarte mult ca Ecofin a aprobat aceste modificari, care reprezinta o simplificare importanta a unei legi comunitare foarte complicate", a declarat comisarul european pentru impozite si uniune vamala, Laszlo Kovacs.
"Reglementarile au fost clarificate si au o noua structura. In acelasi timp, ne-am asigurat ca operatiunile de restructurare, ca si transferurile de companii intre statele membre nu vor fi impozitate", a adaugat Kovacs.
Modificarile legislative au fost adoptate ca urmare a problemelor aparute la nivel de interpretare a legii. Astfel, structura directivei a fost schimbata complet, pentru a reflecta amendamentele mai vechi, cu scopul final de a elimina impozitul pe capital, dar si cu o serie de concesii privitoare la pierderile implicate de o astfel de decizie.
Directiva se refera, in prezent, atat la operatiunile de restructurare care prevad o majorare de capital, cat si la cele care nu implica asa ceva.
Modificarile adoptate de Ecofin prevad, totodata, acordarea de provizioane care se aplica restructurarilor prin contributii de active sau prin schimb de actiuni, ambele tipuri de restructurari fiind scutite de plata impozitului pe capital.
In cele din urma, directiva mai prevede si scutirea de impozitare pe capital in cazul transferului unei companii intre statele membre.
Directiva 69/335 urmareste promovarea liberei circulatii a capitalurilor, libertate fundamentala, considerata esentiala pentru crearea unei piete interne. In acest scop, directiva vizeaza eliminarea obstacolelor fiscale in materie de acumulari de capital, printre care, in special aporturile la capitalul social, respectiv, aporturile facute de asociati sau actionari ai societatilor lor de capital.
Tendinta statelor membre UE a fost, insa, de a renunta la impozitarea pe capital. In prezent, doar Grecia, Spania, Cipru, Luxemburg, Austria, Polonia si Portugalia mai impun impozite pe capital.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii