Greenpeace sustine Ministerul Mediului in procesul Rosia Montana Gold Coporation
Data publicarii: 12-02-2008 | MediuGreenpeace a anuntat ca va formula o cerere de interventie in procesul intentat de catre Rosia Montana Gold Corporation Ministerului Mediului, prin care va sustine decizia ministerului de a suspenda procedura de obtinere a acordului de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana.
"Ca urmare a deciziei companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) de a da in judecata Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), dar si, personal, pe ministrul Korodi si pe secretarul de stat Silviu Stoica, Greenpeace va formula o cerere de interventie in cauza inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, pentru a sustine decizia Ministerului Mediului de a suspenda procedura de obtinere a acordului de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana", se arata intr-un comunicat al Greenpeace.
Greenpeace sustine ca, din punct de vedere legal, RMGC nu mai poate obtine din partea Curtii de Apel Bucuresti o decizie judecatoreasca prin care MMDD sa fie obligat sa reia procedura de autorizare, deoarece, prin efectul deciziei Curtii de Apel Alba privind nelegalitatea planurilor de urbanism de la Rosia Montana, ministerul de resort trebuie sa returneze RMGC toata documentatia depusa odata cu cererea de acord de mediu. Mai mult, prin hotararea definitiva pronuntata in Dosarul 1245/117/2007, Tribunalul Cluj-Napoca a anulat certificatul de urbanism 78/2006 emis pentru RMGC de catre Consiliul Judetean Alba.
Introducerea in cauza, de catre RMGC, a ministrului mediului Attila Korodi si a secretarului de stat Silviu Stoica nu are justificare legala si reprezinta doar "o intimidare personala ieftina", deoarece compania nu poate sustine si dovedi prejudiciul produs de decizia de suspendare a procedurii si la repararea caruia acestia sunt chemati prin introducerea in cauza, potrivit Greenpeace.
"Consideram ca, in intervalul dintre decizia MMDD de suspendare a procedurii si pana la momentul de fata, chiar in absenta unei decizii de suspendare a procedurii, RMGC nu si-ar fi obtinut acordul de mediu. Aceasta pentru ca documentatia depusa de catre RMGC prezinta lipsuri care fac imposibila emiterea acordului de mediu", se precizeaza in comunicat.
Un exemplu dat de Greenpeace in acest sens este faptul ca RMGC nu are un Plan Urbanistic Zonal Modificat pentru Zona de Dezvoltare Industriala Rosia Montana aprobat si pentru care sa existe o evaluare strategica de mediu (procedura SEA). Potrivit prevederilor Legii privind amenajarea teritoriului si urbanismul, ale Legii privind autorizarea lucrarilor de constructii si ale HG privind evaluarea de mediu pentru planuri si programe, lipsa unei asemenea documentatii "face imposibila emiterea acordului de mediu".
Greenpeace mai mentioneaza ca va apela in continuare la mijloace civice si legale pentru a se asigura ca procedurile de autorizare ale proiectului Rosia Montana se fac "cu respectarea deplina a legislatiei privind evaluarea de mediu, autorizarea lucrarilor de constructii, protectia patrimoniului cultural, precum si a drepturilor publicului la acces la informatii, participare publica si acces la justitie".
Si organizatiile Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au anuntat, saptamana trecuta, ca vor formula cereri de interventie in cauza inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, pentru a sustine decizia Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile de a suspenda procedura de obtinere a acordului de mediu pentru proiectul minier Rosia Montana.
Pe parcursul procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre RMGC, organizatiile Alburnus Maior si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu au promovat actiuni in instanta pentru suspendarea si anularea certificatelor de urbanism obtinute de catre RMGC vizand suspendarea si incetarea procedurii de obtinere a acordului de mediu de catre aceasta.
Ca urmare a admiterii cererilor de suspendare a certificatelor de urbanism 68/2004 si 78/2006, organizatiile au formulat cereri si notificari pe seama MMDD, solicitand acestei institutii suspendarea procedurii de autorizare pana la solutionarea irevocabila a actiunilor in contencios administrativ in care se discuta legalitatea certificatelor de urbanism (acte administrative individuale care stau la baza tuturor procedurilor de autorizare intreprinse de catre RMGC in vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru proiectul sau minier).
Cele doua organizatii considera ca, prin suspendarea procedurii de obtinere a acordului de mediu, MMDD a aplicat corect prevederile legislatiei privind autorizarea lucrarilor de constructii si privind evaluarea impactului asupra mediului si de emitere a acordului de mediu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice