Dobanzile romanesti intra din nou pe contrasens?

Data publicarii: 11-02-2008 | Finante-Banci

Dobanzile practicate de bancile din Romania sunt printre cele mai mari din Europa, noteaza Curentul. Pe viitor ele au tendita de crestere, in timp ce in UE se pare ca vor merge in sens invers. Diferenta intre costul creditului pentru un client (inclusiv comisioanele) pe plaiurile mioritice si respectiv in vechile state membre UE ramane uriasa, chiar si dupa integrare.

Mai mult, in aceste momente se pare ca dobanzile romanesti intra din nou pe contrasens. Sub spectrul crizei americane, care risca sa franeze puternic economia mondiala, principalele banci centrale au procedat deja la diminuari ale dobanzilor de referinta, dand semne clare de ieftinire a imprumuturilor, concomitent cu o mai eficienta gestionare a riscurilor. La noi, cum inflatia a derapat semnificativ, imprumuturile in lei primesc de la BNR indicatii de scumpire prin saltul dobanzii-cheie de 1%, iar cele in valuta prin marirea provizioanelor.

Federal Reserve a taiat in ultima vreme 1,75% din dobanda de referinta, Banca Angliei a micsorat si ea recent costul creditului in lire sterline cu 0,25%. Pus sub presiune puternica din cauza incetinirii cresterii economice, seful Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a spus ca va ieftini creditul in euro dupa ce valul inflationist va trece (estimativ, peste 2-3 luni, spun specialistii). Deocamdata, BCE a pastrat dobanda-cheie la 4%.

In aceste conditii, tot mai multi romani asteapta anul 2010, cel in care se presupune ca ne vom putea lua credite din orice stat membru UE, alegand conditiile cele mai bune. Paradoxal sau nu, vesticii au venituri mari si rate mici, iar noi - venituri mici si rate mari. Un nordic ia credit pentru casa cu 5-6% dobanda, un francez si un neamt, cu 7%, iau un grec, chiar cu 3,5-4%. La noi, in cel mai fericit caz poti spera la un 10%, la care daca mai pui taxele si comisioanele te duci la 14-15%. Nivelul comisioanelor este si el infinit mai coborat in statele UE.

Situatia se schimba usor in cazul creditelor de nevoi personale, care au un grad de risc mai mare. Totusi, si acestea sunt mai ieftine pe taramul fagaduintei catre care am nazuit atatia ani. Daca la noi acestea costa 15-17%, in UE le gasesti la preturi cu 4-5 puncte procentuale mai mari. Chiar si asa, structura imprumutulor din Romania este exact opusul celei din UE: noi avem 80% pe nevoi personale si 20% pe imobiliar/ipotecar, iar ei au 25% pe nevoi personale si 75% pe imobiliar/ipotecar.  
 
Curentul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: