Strainii cumpara locuinte noi in Capitala pentru a le inchiria sau revinde
Data publicarii: 11-02-2008 | AfaceriInteresul investitorilor straini pentru piata rezidentiala bucuresteana a crescut in ultimii ani, iar aproape 40% din apartamentele din cartierele rezidentiale noi tranzactionate in 2007 au fost achizitionate de oameni de afaceri, majoritatea straini, sustin analistii imobiliari.
Potrivit consultantilor imobiliari ai companiei EuroMetropola, interesul investitorilor straini pentru locuinte noi din capitala vine ca urmare a pozitionarii Romaniei pe locurile fruntase in topul tarilor cu cel mai ridicat yield (nivel de recuperare a investitiei) pe segmentul rezidential din Europa.
"Strainii in cautare de oportunitati investitionale pe piata rezidentiala din Bucuresti achizitioneaza proprietati fara amenajari speciale pe care le renoveaza pentru a le inchiria ulterior sau pentru a le revinde dupa ce valoarea acestora s-a marit. Chiriile pe segmentul de lux pot ajunge si pana la 7.000 de euro/luna, de aceea o astfel de investitie este extrem de profitabila si se poate amortiza intr-un timp relativ scurt", a declarat coordonatorul departamentului rezidential al EuroMetropola, Valeria Tudor.
Potrivit acesteia, printre criteriile de selectie ale investitorilor pe primul loc se afla pretul, determinant in alegerea unei proprietati, dar si locatia si calitatea executiei.
In ceea ce priveste motivatia principala pentru a face o investitie, aceasta este profitul, indiferent daca vorbim despre cetateni romani sau straini. "Pe langa strainii care sosesc in tara noastra ca reprezentanti ai unor fonduri de investitii, inregistram si un numar semnificativ de investitori individuali, interesati sa achizitioneze atat vile cat si apartamente in scop investitional", adauga Tudor.
Analistii imobiliari mai spun ca in cele mai multe cazuri contractarea unui apartament inainte de demararea lucrarilor in imobilul respectiv poate genera un profit ce variaza intre 15 si 25%, prin revanzarea locuintei finalizate.
"Dezvoltatorii de proiecte rezidentiale incurajeaza cumparatorii de proprietati off-plan oferindu-le discounturi atractive ce pot lua forma unor reduceri la pretul de vanzare sau pot consta intr-un loc de parcare sau un spatiu de depozitare oferite gratuit. De asemenea, pentru investitorii care dispun de fonduri suficiente pentru a achizitiona un numar mai mare de apartamente (7-10 apartamente), dezvoltatorii vand la preturi preferentiale", au spus reprezentantii companiilor de consultanta imobiliara.
Potrivit unui raport de piata al companiei imobiliare Colliers, din cele 3.000 de apartamente din cartierele rezidentiale noi tranzactionate pe piata imobiliara din Bucuresti in primele sase luni ale anului trecut, 40% au fost achizitionate de investitori din tara si din strainatate si doar 60% din apartamentele scoase la vanzare au fost cumparate de catre populatie.
"Investitorii locali achizitioneaza de la doua pana la cinci locuinte intr-un imobil, iar cei straini, greci si spanioli in special, 15-20 de apartamente. Exista insa si o categorie aparte de investitori care achizitioneaza chiar mai mult de 20 de apartamente. Acestia provin in special din Canada si de peste Ocean", au declarat reprezentantii departamentului rezidential al Colliers Romania.
Totodata, analistii unei alte companiei imobiliare bucurestene au declarat ca in trimestrul patru al anului 2007, tot mai multe persoane din Rusia s-au interesat si au achizitionat locuinte "la pachet" in doua ansambluri rezidentiale lansate in Capitala.
"Un grup de oameni de afaceri din Rusia au rezervat 20 de apartament intr-un ansamblu rezidential din zona de nord a Bucurestiului, iar altii s-au orientat catre sudul Capitalei, unde au cumparat 16 locuinte", a spus Radu Culnci, reprezentantul companiei care a intermediat tranzactia.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani