Germania, cel mai mare exportator din lume in 2007
Data publicarii: 09-02-2008 | InternationalGermania si-a aparat anul trecut titlul de cel mai mare exportator mondial in fata principalei urmaritoare, China, motiv de satisfactie pentru prima economie europeana care se poate lauda si cu un excedent comercial confortabil, relateza AFP.
Vitalitatea comertului exterior chinez, cu exporturi intr-o crestere sustinuta, a nascut temeri legate de suprematia Germaniei, primul exportator al planetei incepand cu 2003.
Datele publicate vineri arata ca anul trecut nu au existat motive de ingrijorare, in ciuda aprecierii euro.
Germania a avut anul trecut exporturi totale in valoare de 969 miliarde euro, in timp ce livrarile in strainatate ale Chinei au insumat 841 miliarde euro (1.218 miliarde dolari), ceea ce inseamna ca Germania si-a mentinut pozitia de prim exportator mondial, comenteaza AFP. Comparativ cu 2006, exporturile Germaniei au crescut cu 8,5%.
Cifrele publicate arata ca popularitatea produselor germane se mentine in continuare intacta. Anul trecut, automobilele fabricate in Germania au continuat sa fie la mare cautare, 4,3 milioane de unitati fiind exportate datorita companiilor producatoare din tara, respectiv Volkswagen, Daimler, BMW, Ford si General Motos (care detine marca Opel).
Un alt sector al Germaniei care a sustinut puternic exportul este cel al utilajelor de constructie si asamblare, care au adus anul trecut incasari din exporturi de 138 miliarde euro, mai ales din tari din Europa de Est, precum Rusia, dar si de statele exportatoare de petrol.
In intreaga Germanie, dar mai ales in sud si sud-vest, firmele mici si mijlocii - majoritatea familiale, care au un grad ridicat de specializare - deservesc piete de nisa. Astfel, G.W. Barth este liderul mondial al productiei de utilaje destinate prepararii ciocolatei.
Pe termen lung insa,"1,3 miliarde de chinezi se vor genera mai multe exporturi decat cele 82 milione de germani", a spus Alexander Koch, analist la banca Unicredit din Munchen. China ar putea depasi Germania cel mai tarziu anul viitor, a anticipat Programul Natiunior Unite pentru Dezvoltare (Pnud).
"Dar nu este un motiv de neliniste", a mentionat Koch, care a explicat ca pozitia de prim exportator mondial este un motiv de mandrie nationala, dar pentru Germania este mai important sa aiba un comert exterior care sa sustina pe mai departe cresterea economica si sa afiseze un bilant comercial sanatos.
Potrivit presedintelui BGA, exportul va sustinere inca mult timp economia germana. " In ciuda aprecierii euro si a temperarii cresterii economice mondiale, expansiunea exporturilor va continua si in 2008, intr-un ritm mai moderat ca in ceilalti ani, dar suficient de sustinut", a adaugat Koch.
Cu un excedent comercial de 199 miliarde euro, Germania lasa cu mult in urma Statele Unite, cu un deficit cronic, dar si economiile din Europa, in special Franta, care a anuntat in acesta saptamana un dezechilibro comercial record, de 39 miliarde euro in 2007.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani