BERD este interesata de privatizarea CEC
Data publicarii: 08-02-2008 | Finante-BanciBanca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este interesata de privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), asteptand o decizie cu privire la acest proces din partea premierului Tariceanu si a ministrului de Finante, a declarat presedintele bancii, Jean Lemierre.
"CEC-ul e un caz specific, e o banca de stat, una dintre putinele care au mai ramas neprivatizate si analizam aceasta afacere", a spus oficialul BERD. Lemierre a adaugat ca institutia pe care o reprezinta va analiza si alte procese de privatizare din Romania.
"Am vorbit pentru prima oara, ieri, despre situatia CEC-ului, analizam aceasta afacere, dar nu am luat, inca, o decizie, asteptam decizia premierului si a ministrului de Finante", a spus oficialul BERD.
Institutia planuieste sa directioneze o treime din investitiile facute in Romania, in 2008, catre sectorul energetic, institutia axandu-se pe trei segmente principale, a declarat la sfarsitul anului trecut, directorul grupului BERD, Olivier Descamps.
Directorul BERD a anuntat ca investitiile institutiei in Romania vor creste "probabil semnificativ" anul acesta fata de 2007, cand banca a investit aproximativ 350 milioane euro.
BERD a lansat, in ianuarie, o linie de finantare a proiectelor de eficienta energetica prin care bancile pot lua imprumuturi din care sa finanteze mai departe firme in vederea imbunatatirii eficientei energetice.
BERD a acordat in cadrul acestui program imprumuturi catre trei banci din Romania in valoare de 35 milioane euro. Banca Comerciala Romana (BCR) a luat un imprumut de 20 milioane euro, Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) - 10 milioane euro, iar Banca Transilvania - 5 milioane euro.
Imprumutul acordat BCR a ridicat la 115 milioane euro valoarea finantarilor de catre BERD a Bancii Comerciale Romane, la 30 milioane euro imprumuturile acordate CEC si la 68 milioane euro finantarile acordate catre Banca Transilvania.
BERD a mai acordat, pana in prezent, 22 de imprumuturi, in valoare de 380 milioane euro pentru proiecte in sectorul infrastructurii municipale si de mediu din Romania. In cele 27 de tari in care opereaza, suma investita de BERD pe acest segment este de 2 miliarde euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii