Cum constrange BNR-ul creditarea
Data publicarii: 07-02-2008 | Finante-BanciPentru a tempera ritmul rapid in care continua sa creasca creditarea, in special cea in valuta, banca centrala a hotarat in ultima sedinta monetara, pe langa mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta, si adoptarea unor masuri prudentiale suplimentare prin majorarea coeficientilor de provizionare pentru creditele in valuta destinate debitorilor expusi riscului valutar, noteaza Curierul National.
Aceasta din urma masura va avea ca efect majorarea costurilor, mai ales a creditelor in valuta acordate fara ipoteca sau alte garantii reale, arata Mediafax. Bancile calculeaza nivelul provizioanelor prin deducerea din expunere a valorii garantiilor reale acceptate, daca restantele la plata nu sunt mai mari de 90 de zile si nu s-au initiat proceduri judiciare, arata regulamentul privind clasificarea creditelor si constituirea provizioanelor specifice de risc de credit.
Astfel, in cazul creditelor ipotecare sau creditelor de consum cu ipoteca, bancile au acoperite expunerea, de regula integral, cu garantii reale, iar provizioanele constituite sunt nesemnificative, in afara situatiilor cand se trece la executarea clientului.
Aceasta majorare a provizioanelor pentru creditele in valuta destinate debitorilor expusi riscului valutar va fi aplicata si la nivelul institutiilor financiare nebancare, respectiv a companiilor inscrise in Registrul Special constituit la BNR.
Consiliul de Administratie a luat in calcul mai multe variante privind majorarea provizioanelor, iar Directia Reglementare-Autorizare a BNR va elabora in perioada urmatoare proiectul de modificare a regulamentului, potrivit consilierului guvernatorului bancii centrale, Adrian Vasilescu. "Consiliul a trasat misiunea de modificare pe care o va face directia de reglementare. S-au discutat mai multe variante si acum cei de la Reglementare cred ca analizeaza cat pot suporta bancile, dar au in vedere si ca masurile sa fie eficiente", a explicat Vasilescu.
Clasificarea creditelor se face prin aplicarea simultana a trei criterii, respectiv serviciul datoriei, performanta financiara a debitorului si initierea de proceduri judiciare. Coeficientii care se aplica in prezent reflecta un nivel al provizioanelor la creditele in valuta pentru persoanele cu venituri in lei de 5% din valoare pentru categoria "standard si observatie", 20% la categoria "substandard", 50% la categoria "indoielnice" si 100% in cazul incadrarii "pierdere".
Cele mai multe provizioane constituite de banci sunt aferente categoriei "standard si in observatie". O majorare cu 1-3 puncte procentuale a nivelului provizionat in primele patru categorii, cum este de asteptat, ar putea insemna o crestere semnificativa a costurilor, mai ales la bancile care au expuneri pe credite de consum in valuta, fara ipoteca. Banca centrala a anuntat ca preluarea noilor masuri prudentiale in normele interne ale institutiilor de credit si ale institutiilor financiare nebancare se va face in termen de 30 de zile de la publicarea acestora in Monitorul Oficial.
Vasilescu spune ca atat bancile, cat si institutiile financiare nebancare vor fi obligate in aceasta perioada sa trimita noile norme la BNR pentru aprobare. Valoarea imprumuturilor in valuta acordate populatiei avea la finele anului trecut o pondere de peste 53% in totalul creditelor pentru populatie, situandu-se la 37,93 miliarde de lei. Imprumuturile de consum au consemnat anul trecut o crestere de circa 80%, la 56,1 miliarde de lei.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului