Mai sunt banii romanilor in siguranta la banci?
Data publicarii: 07-02-2008 | Finante-BanciCe reprezentativitate au pentru sistem cazuri precum cele de la BRD sau BancPost? Dupa incompetenta functionarilor, fraudele se pare ca devin principala problema a sistemului bancar romanesc, noteaza Curentul. Si cand spunem fraude nu ne referim la deja banalele furturi de bancomate, ci la operatiuni financiare complexe.
Dezvoltarea din domeniu a facut ca bancile sa angajeze tot mai multi oameni fara experienta. Dincolo de birocratia si badarania unor functionari care nu stiu sa se comporte cu clientii, bancile au din ce in ce mai des probleme cu fraudele produse de proprii angajati. Cel mai recent exemplu este cel de la BRD-Groupe Societe Generale.
O angajata a sucursalei BRD din Craiova a furat opt milioane de lei (80 de miliarde de lei vechi sau echivalentul a peste 2,2 milioane de euro), bani pe care i-a transferat si ridicat fara autorizare, prin utilizarea fara drept a parolei de acces a directorului sucursalei bancare la care era angajata.
Mihaela Rosana Bitu a fost arestata preventiv alaturi de alti trei complici, pentru constituirea unui grup infractional organizat, fraude financiare, mai multe infractiuni informatice si spalare de bani, a anuntat Ministerul Public.
Au fost, de asemenea, arestate preventiv alte trei persoane - Doru Meosu, Paul Vasile Manzu si Osman Tunc. Jumatate din cele opt milioane de lei au fost transferati in contul lui Tunc, el fiind retinut chiar in timp ce astepta sa ridice banii de la o unitate a bancii din Bucuresti. Diferenta a intrat in contul inculpatului Doru Meosu, cont deschis de acesta la o agentie din Timisoara.
La 1 februarie 2008, Meosu a reusit sa ridice, in numerar, o parte din suma ce-i fusese transferata in cont - 1,5 milioane de lei. Imediat dupa ce i-a retras, Meosu i-a dat banii lui Paul Vasile Manzu, acesta din urma dand sacosa de bani unei persoane care il astepta in afara sediului bancii.
Procurorii DIICOT Timis continua ancheta, incercand sa stabileasca daca mai sunt si alte persoane implicate in operatiune si sa stabileasca exact traseul banilor sustrasi.
Reprezentantii BRD sustin ca suma a fost recuperata aproape in intregime, mai putin echivalentul a circa 300.000 de euro, pentru care a fost impus sechestru asigurator asupra bunurilor persoanelor respective.
BRD are ca actionar majoritar banca franceza Societe Generale, institutie de credit ce a fost implicata intr-un scandal la nivel international, cauzat de un incident asemanator: o frauda record de 4,9 miliarde de euro produsa de un trader francez in urma cu doar o saptamana.
Un alt exemplu de frauda produsa de proprii angajati este cel de la inceputul anului, cand directorul unei sucursale Bancpost din Capitala a sustras peste 100.000 de euro din seiful institutiei pe care o conducea. Mai mult de jumatate din suma a pierdut-o la cazinou, dupa care s-a aruncat de la etajul opt al unui bloc.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului