Constructorii isi fac firme cu faliment programat
Data publicarii: 06-02-2008 | AfaceriPatronii din cel mai prolific sector al economiei stiu de multe ori de la inceputul lucrarilor cind si cum va inceta platile firma lor, noteaza Cotidianul.
Motorul economiei romanesti functioneaza ajutat si de firme semi-fantoma. Sectorul constructiilor este cel mai pacatos pentru firmele de colectare a debitelor in contextul in care acesta este domeniul cu cea mai mica rata de succes in faza de recuperare amiabila. "In domeniul constructiilor, cred ca este cel mai dificil de negociat amiabil colectarea unui debit, intrucit ne confruntam in general cu companii care au grad de solvabilitate extrem de mic. Ma refer aici la faptul ca exista extrem de multi constructori care prind contracte foarte mari, insa care folosesc echipamente luate in leasing, folosesc forta de munca de la alte firme, ruleaza extrem de rapid banii si isi permit sa intre in faliment", a explicat pentru Cotidianul Iulian Urban, presedintele "Urban si Asociatii".
Metodele folosite de dezvoltatorii imobiliari sint destul de simple, insa ele presupun parteneriatul cu mai multe firme. Un exemplu concret il gasim in cazul unui proiect rezidential gigant plasat in cartierul Militari din Capitala. In acest caz, un om de afaceri strain si un inginer constructor roman au reusit sa pacaleasca legal mai multi furnizori de materiale si echipamente. Constructorul era firma controlata de inginerul roman, iar finantatorul - o companie din tara de provenienta a partenerului. "Planul initial: din start au «agatat» aceasta lucrare fara sa detina active, avind absolut toate echipamentele de santier inchiriate. Scopul era sa isi faca o carte de vizita, sa obtina rapid o bonitate financiara cu care sa poata sa liciteze in cadrul unor proiecte de constructii mai mari", au spus surse apropiate cazului.
Consecinta imediata a fost faptul ca au inceput sa isi intirzie sistematic platile catre subcontractori si catre furnizorii de la care luau materiale de constructii. Au reusit sa cistige licitatia pe care o vizau de fapt, si care prevedea realizarea in Bucuresti a unui ansamblu de blocuri de locuinte si mai mare.
"Intre timp, furnizorii care livrasera pe santierul initial materialele de constructii au dat in judecata constructorul si i-au cerut falimentul pentru datorii de circa doua milioane de euro. Prin tertipuri avocatesti au reusit sa intirzie procesele, iar intre timp, dezvoltatorul initial a vindut ansamblul rezidential din Militari catre alti investitori, care s-au oferit sa incheie tranzactii financiare cu creditorii", au mai spus sursele.
Aminind procesele, au cistigat timp, au transferat contractul noului ansamblu rezidential pe o alta firma nou infiintata, iar vechea firma de constructii a intrat in faliment si creditorii au ramas cu ochii in soare. Bineinteles ca noua firma de constructii, care a ales sa preia contractul, era din aceeasi tara ca si finantatorul si constructorul initial.
Potrivit datelor Asociatiei Constructorilor (ARACO), 600 de firme din constructii au dat faliment in 2007, dar oficialii ARACO au spus ca nu cred ca falimentul a fost intentionat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii