Cum ataci taxa auto
Data publicarii: 06-02-2008 | AutoCa sa primiti inapoi taxa de prima inmatriculare, trebuie urmati obligatoriu doi pasi: plangerea la Administratia Financiara si apoi chemarea in judecata, noteaza Evenimentul Zilei. Orice cetatean roman care a platit taxa de prima inmatriculare poate sa intenteze proces pentru a-si recupera banii. Drumul a fost deschis de decizia Sectiei Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul Tribunalului Arad, in urma careia firma Magura Impex a primit inapoi banii de pe taxa.
Cu toate acestea, cel putin cateva zeci de romani au esuat in aceasta incercare pentru ca nu au stiut care sunt etapele de urmat.
Primul pas este trimiterea la Administratia Financiara de pe raza locului de domiciliu a unei plangeri prealabile prin care se solicita restituirea taxei. Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. In termen de 30 de zile, Administratia Financiara este obligata, potrivit Codului Fiscal, sa raspunda daca este de acord sau nu cu cererea de restituire.
Daca nu ati primit niciun raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este negativ, si de fiecare data este, puteti trece la pasul al doilea: chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.
Atentie, insa: cererile de chemare in judecata a Administratiilor Finantelor Publice se depun doar la Sectiile Comerciale si de Contencios Administrativ si Fiscal! Numeroase persoane au depus cereri la Tribunalele Comerciale, dar cererile lor au fost respinse ca fiind gresit indreptate. Nu au avut castig de cauza nici cei care au chemat in judecata Administratiile Finantelor fara a depune plangerile prealabile, sarind deci peste pasul intai.
Pasii care trebuie urmati
1. Plangere la Administratia Financiara de la domiciliu, prin care se cere restituirea taxei. Cererea trebuie insotita de o copie a chitantei care atesta plata taxei auto. Daca n-ati primit raspuns in termen de 30 de zile sau daca acesta este nefavorabil, urmeaza pasul al doilea:
2. Chemarea in judecata a Administratiei Financiare, la Sectia Comerciala si de Contencios Administrativ si Fiscal din cadrul tribunalului unde domiciliati. In cererea de chemare in judecata trebuie sa cereti anularea actelor administrative fiscale emise in momentul achitarii taxei de prima inmatriculare si obligarea Administratiei Finantelor Publice sa va restituie banii.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii