Alimente cu reclame mincinoase!
Data publicarii: 05-02-2008 | LifestyleIaurturile cu fructe, margarina, supele la plic, alimente promovate ca fiind sanatoase, pot cauza boli de inima, diabet, cancer si alergii, noteaza Evenimentul Zilei. Iaurturile cu fructe sau cu diverse arome, margarina, supele la plic ori chipsurile sunt cateva dintre produsele alimentare promovate ca fiind sanatoase. Specialistii in nutritie atrag insa atentia ca efectul lor asupra sanatatii este nociv.
Consumate frecvent, aceste alimente pot cauza boli de inima, cancer, Parkinson, alergii, crize de guta ori dureri de cap. Efectele negative sunt mult mai mari in cazul copiilor, al caror organism este in dezvoltare. Medicii te sfatuiesc sa ocolesti aceste alimente si iti indica alternativele.
Aromele "natural identice" sunt artificiale
Iaurturile cu arome si fructe pot interfera cu absorbtia vitaminelor la copii si pot cauza alergii alimentare.
"Fructele conservate au agenti de conservare iritanti si neurotoxici mai ales pentru copii. Daca pe eticheta iaurturilor scrie arome «natural identice» inseamna ca sunt arome artificiale. Iaurtul bun este proaspat, din lapte pasteurizat fermentat, cu microflora probiotica. Pe eticheta trebuie sa scrie «culturi selectionate din lactobacili si/sau bifidobacterii»", explica Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti.
Iaurturile naturale sunt insa foarte sanatoase, deoarece iti protejeaza sistemul digestiv, sistemul imunitar si pe cel cardiovascular, adauga specialistul.
O teorie mai noua spune insa ca cel mai bine asimilat este calciul care se gaseste in fructe si legume, nu in lactate si branzeturi. "Studiile de ultima ora arata ca daca mananci branza si lapte in cantitati mari se pierde calciu din oase. Produsele de origine animala contin colesterol care se depune pe vase", sustine medicul endocrinolog Virgiliu Stroescu.
Vegeta cu E-uri nocive
Chiar daca sunt descrise ca fiind preparate cu "legume sanatoase", supele la plic contin o cantitate prea mare de sare si intaritori de gust si aroma.
"Intaritorii de gust precum glutamatul monosodic, guanilatii sau inozinatii sunt E-uri neurotoxice care pot cauza crize de guta, senzatii de greata, dureri de cap si confuzii", mai spune Gheorghe Mencinicopschi.
Nici produsele gen vegeta nu sunt recomandate, deoarece contin aceleasi E-uri. Daca le folosesti de regula la friptura, mai bine le inlocuiesti cu sare mai putin rafinata si condimente naturale precum piper sau ghimbir.
"In loc sa pui vegeta in supe pentru a le da gust, mai bine foloses te produse naturale precum telina, morcovi, ceapa", completeaza endocrinologul Virgiliu Stroescu.
Grasimi cancerigene in chipsuri
Chipsurile si floricelele sunt impregnate cu grasimi arse cancerigene. In plus, contin foarte multe calorii si ingrasa. Daca sunt preparate cu margarina, cresc colesterolul, iar aromele pot cauza crize de guta ori dureri de cap, te mai avertizeaza specialistul in nutritie Gheorghe Mencinicopschi.
Periculoasa pentru sanatate este si margarina. "Margarina contine acizi grasi-trans artificiali si, consumata in exces, poate cauza boli cardiovasculare, renale, hipertensiune arteriala, Parkinson, Alzheimer, artrite reumatoide, diabet de tip 2 sau cancer.
Studiile clinice si epidemiologice au demonstrat ca un consum de peste doua grame pe zi de grasimi hridrogenate duce la aparitia bolilor coronariene, la infarct de miocard si accidente vasculare cerebrale", mai spune Mencinicopschi.
In loc de margarina, specialistii va sfatuiesc sa consumati unt. Persoanele sanatoase si active fizic pot consuma unt in fiecare zi, dar nu mai mult de un cubulet.
BOMBE CHIMICE - Sucurile carbogazoase si "naturale"
Bauturile carbogazoase despre care se spune ca ar fi din fructe sunt in realitate bombe chimice ce contin apa, zahar rafinat, acid fosforic si coloranti de sinteza. "Aceste sucuri contin o cantitate mare de zahar rafinat, in jur de 110-120 de grame la un litru. Asta inseamna ca daca bei un litru de suc consumi 100 de grame de zahar alb. Acidul fosforic scade nivelul calciului atat la adulti cat si la copii, iar colorantii de sinteza sunt neurotoxici, alergeni, pot cauza astm la copii si tulburari cu deficit de atentie (ADHD). In plus, inhiba metabolismul zincului", spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Nici sucurile din concentrat natural de fructe nu sunt bune. Acestea contin zahar, iar prin pasteurizare se distrug vitaminele, enzimele si sarurile minerale din ele.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani